’10 tot 15% Caribische Nederlanders stemt op PVV ‘

wilders, pvv, caribische nederlanders
Foto: Caribisch Netwerk/NTR

Veel Caribische Nederlanders zullen vandaag op de PVV stemmen uit angst voor islamisering. ‘Zo een 10 a 15%’, verwacht onderzoeker Aziz El Kaddouri van de EtnoBarrometer.

De EtnoBarometer peilt de opkomst, stemkeuze en stemmotieven van Nederlanders met een migratieachtergrond. Het gaat dan specifiek om Turken, Marokkanen, Surinamers en Caribische Nederlanders.

“Ik ben een fan van van Geert Wilders. Ik vind z’n uiterlijk heel leuk”, aldus een Caribische Nederlander die op de PVV stemt (zie video onder).

Antillianen

Onder Antillianen zouden de PVV-stemmers het hoogst zijn. Dit zou te maken hebben met hun maatschappelijke positie. “Het zijn vooral mensen die in oude wijken wonen. Als je geen werk hebt, je moeilijk aan een huis komt, de buurt onveilig is dan wordt dat al heel gauw aan moslims verweten. En de PVV wakkert die angst aan”, zegt El Kaddouri.

Wel verwacht de onderzoeker dat Antillianen dit jaar minder op de PVV gaan stemmen dan voorgaande jaren. “De grote landelijke partijen zoals VVD en CDA nemen radicale standpunten van de PVV over. Met de komst van Forum voor Democratie van Thierry Baudet, zie je dat Geert Wilders minder populair wordt. Ook onder Antilliaanse Nederlanders”.

Lage opkomst

El Kaddouri verwacht sowieso een lage opkomst van Caribische Nederlanders bij de gemeenteraadsverkiezingen. “Je ziet dat Antillianen over het algemeen de weg naar de stembus minder weten te vinden”.