100%-controles op vluchten naar Suriname en Curaçao worden soms niet uitgevoerd

schiphol, amsterdam, luchthaven
Foto: Amsfrank

De strenge 100%-controles van passagiers en hun bagage op vluchten naar onder andere Suriname en Curaçao worden door de hoge werkdruk bij de Douane overgeslagen of minder uitvoerig gedaan. Dit meldt televisiezender RTL Z.

De Douane schrijft zelf aan de hoogste baas van het Ministerie van Financiën dat er ‘geregeld onvoorziene pieken in het werkaanbod ontstaan waardoor er soms moet worden gekozen om controles niet te doen’. Roosterproblemen, te weinig capaciteit en hoog ziekteverzuim zouden ten grondslag liggen aan het niet of niet volledig uitvoeren van de controles.

100%-controles worden uitgevoerd op risicovluchten uit Suriname, Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint-Maarten en Venezuela. Vanuit deze landen zijn veel drugskoeriers actief. Stelregel is dat elke passagier en bagagestuk gecontroleerd wordt bij aankomst op Schiphol. Nu blijkt dat dit niet altijd gebeurd. “In een 24-uurs-setting is het een uitdaging om de medewerkers in te zetten op de geplande activiteiten. En zal soms gekozen moeten worden om (onderdelen van) geplande controles op een bepaald moment niet uit te voeren conform de planning”, laat een woordvoerder van de Douane weten aan RTL Z.

Onderbezetting is al langer een probleem bij de Douane. Coalitiepartijen VVD en CDA eisen opheldering van de regering.