Boek ‘Onder de paramariboom’ van Johan Fretz gaat naar het witte doek

johan fretz, suriname, onder de paramariboom
Foto: Lebowski/Johan Fretz.

De filmrechten van de roman ‘Onder de paramariboom’ van de Nederlands-Surinaamse schrijver en cabaretier Johan Fretz zijn verkocht aan filmproducent KeyFilm. Fretz zal het script voor de film zelf gaan schrijven.

Johan Fretz heeft een witte vader en een zwarte (Surinaamse) moeder. Samen met laatstgenoemde maakt hij een reis door Suriname. Daar wordt niet alleen duidelijk dat het land meer herkenning in hem oproept dan hij voor mogelijk had gehouden, maar ook dat het tijd is om de demonen van zijn familie eens en voor altijd te begraven.

“Al sinds de Surinamereis die tot de roman leidde, zag ik ook een warmbloedige roadmovie voor me, die je meeneemt naar Paramaribo. Ik ben dan ook ontzettend blij dat uitgerekend KeyFilm het boek nu echt wil gaan verfilmen en zie er naar uit om dit verhaal samen met hen te vertalen naar het grote, witte doek”, aldus de 34-jarige Fretz, die de Boekhandelsprijs 2019 won.

Ook Hanneke Niens, producent van KeyFilm, ziet uit naar de samenwerking: “We zullen zorgen dat de toonzetting van het boek recht wordt gedaan, en net als in de roman, het persoonlijke universeel wordt. Onder de paramariboom wordt een zowel hartverwarmende als scherpzinnige film, waarin thema’s als identiteit, racisme en acceptatie een belangrijke rol zullen spelen, maar waarin het hart van de vertelling toch vooral de vaak complexe maar ook intens liefdevolle relatie tussen een moeder en zoon zal zijn.”

Filmproducent KeyFilm is de maker van onder andere ‘Soof’ en ‘Ventoux’.