Celstraf voor man die twee miljoen euro in ambulance naar Suriname wilde smokkelen

ambulance, twee miljoen, suriname, fiod, vlissingen
De 500 euro biljetten die in het dak van de ambulance zijn aangetroffen. Foto: FIOD

Een 46-jarige man uit Almere is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenisstraf. De garagehouder poogde om twee miljoen euro cash te smokkelen in het dak van een ambulance die naar Suriname werd verscheept. 

Marlon B. liep ik oktober 2016 tegen de lamp. De scanner bij de douane vertoonde afwijkingen bij de ambulance. Bij controle bleek dat er 4000 briefjes van 500 euro in de zijwanden van het voertuig waren bevestigd. Het geld zat in plastic zakken, waarin ook gemalen koffie zat om speurhonden op een dwaalspoor te zetten. De ambulance stond op de kade in Vlissingen om verscheept te worden.

Vingerafdrukken

B. ontkende in de rechtbank dat hij wist dat er geld in het dak van de ambulance zat. Volgens Gerald Roethof, de advocaat van de Almeerder, was er geen bewijs dat B. dat moest hebben geweten.

De rechtbank was een andere mening toegedaan. In de auto van B.’s echtgenote werden tekeningen van de bovenkant van een ambulance aangetroffen. Ook zaten B.’s vingerafdrukken op het briefgeld. De rechtbank denkt dat de man daarom moet hebben geweten dat het geld in het voertuig verstopt zat.

Witwassen

Briefjes van 500 euro worden vrijwel alleen in het criminele circuit gebruikt. De rechter is daarom van mening dat B. wist dat het geld een criminele herkomst had en dat hij het geld heeft witgewassen. Ook had de garagehouder papieren van een Jaguar vervalst. B. was al eerder veroordeeld voor het witwassen van geld.