“Chaotische taferelen” in Altrecht Aventurijn, de kliniek waar Michael P. zat

michael p, anne faber, altrecht aventurijn, den dolder
Foto: Facebook

Forensisch verpleger ‘Peter’ doet een boekje open over het reilen en zijlen in Altrecht Aventurijn, de forensisch psychiatrische kliniek waar Michael P. verbleef. “Een instelling met een groot gebrek aan professioneel personeel en bewoners die om de haverklap zonder toestemming het terrein verlieten. Dit meldt de Telegraaf. 

Anoniem

’Peter’ heeft vijftien jaar ervaring in de forensische en penitentiaire verpleging. Hij wil, vanwege zijn huidige functie, anoniem blijven. De Telegraaf zegt dat het de werkzaamheden van ‘Peter’ aan de hand van persoonlijke documenten heeft kunnen verifiëren.

“Ik heb vorig jaar een periode op de beveiligde afdeling Roosenburg van Altrecht Aventurijn in Den Dolder gewerkt. In heel mijn loopbaan heb ik nooit zulke chaotische taferelen gezien als daar. Ik ben dan ook uit eigen beweging weggegaan”, vertelt hij.

Gesloten afdeling

Roosenburg was een gesloten afdeling, maar in de praktijk was daar niet veel van te merken. “Ze klommen moeiteloos over het dak of een muur. De manier waarop er werd omgegaan met verlof en drugsgebruik was stuitend. Bewoners verlieten voor een dag de kliniek, propten zich vol met drugs en kwamen dan weer terug. Bewoners die officieel geen toestemming hadden om het terrein te verlaten, mochten gewoon buiten de omheining een jointje roken. Vooral de verslavingszorg was uitermate ondermaats.”, aldus ‘Peter’.

Hij schrok bovendien van de wijze waarop de bewoners tegen het personeel praatte. “Er was sprake van een enorm intimiderende benadering van vooral vrouwelijk personeel door de bewoners.”

Vertrek

Na een aantal negatieve ervaringen hielt ‘Peter’ het voor gezien en stapte op. “Ik heb gezien hoe ze een cliënt met acht man in de separaat wilden zetten. Ze brachten hem toen eerst naar de tuin om vast de ruimte op orde te brengen. De cliënt ontsnapte via een stoel tegen een muur of hek en stond even later lachend voor de deur.”

‘Peter’ zijn verhaal komt overheen met eerdere negatieve verhalen over de kliniek in Den Dolder.

Vervolg

Afgelopen dinsdag kwam Altrecht Aventurijn met een verklaring naar buiten, waarin zij onder andere zeggen in gesprek te willen gaan met de omwonenden. Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) kondigde eerder al een onderzoek aan naar de omstandigheden waaronder P. in de kliniek verbleef.

 

De naam ’Peter’ is op zijn verzoek gefingeerd.