‘Dronken’ KLM-piloot ontslagen na nachtje doorhalen

klm, amsterdam, schiphol airport
Foto: Mansour Nasiri

Een kantonrechter in Utrecht heeft gisteren de arbeidsovereenkomst van een co-piloot van de KLM per 1 november ontbonden. Volgens de rechtbank had de man te kort voor de vlucht naar Amsterdam een te grote hoeveelheid alcohol in zijn bloed. 

In de nacht voor de om 13:25 uur startende middagdienst, had de co-piloot met drie andere bemanningsleden tijd doorgebracht in een park nabij het crewhotel. In het park is door de KLM-personeelsleden bier en wodka genuttigd. Terug in het crewhotel heeft de co-piloot samen met de gezagvoerder nog enige tijd doorgebracht op de kamer van een van de cabinepersoneelsleden. In deze hotelkamer werd een lege wodkafles aangetroffen.

De co-piloot liep tegen de lamp nadat er door de Noorse autoriteiten vlak voor de vlucht een alcoholcontrole aan boord werd uitgevoerd. De man werd direct gearresteerd en zat vier dagen vast in een cel in Noorwegen.

Ontslag

De KLM wilde de co-piloot, die sinds 2014 in dienst is bij de KLM, direct ontslaan. De man verklaarde dat hij tijdig (tien uur voor aanvang van de vlucht) gestopt was met het nuttigen van alcohol. De kantonrechter stelt de KLM echter in het gelijk dat de piloot de veiligheid van de passagiers ernstig in gevaar heeft gebracht. Volgens Het Parool heeft de piloot zich inmiddels aangemeld bij een verslavingskliniek in Voorthuizen.

De alcoholtest van de drie andere bemanningsleden liet geen verhoging zien. Zij zijn door de KLM disciplinair gestraft. Alle personeelsleden moesten als passagiers terug naar Schiphol.