Handgemeen tijdens bijeenkomst Zwarte Piet

Photo Credit: A. v. Z. Flickr via Compfight ccA. v. Z. Flickr via Compfight cc"/>
Photo Credit: A. v. Z. Flickr via Compfight cc

Tijdens een bijeenkomst over Zwarte Piet in Nijmegen is het tot een confrontatie gekomen tussen voor- en tegenstanders. De politie heeft de twee groepen uit elkaar gehaald.

Racisme

In kraakpand de Klinker was een bijeenkomst georganiseerd die ouders informeerde over hoe je racisme bespreekbaar maakt op scholen. Activist Jerry Afriyie was een van de sprekers.

Demonstranten

Betogers van de groep ‘Nijmegen Rechtsaf’ wilde een statement maken en demonstreerden met zo een vijf personen voor het gebouw. Zij rolden een spandoek uit met de tekst ‘Een kindervriend is geen racisme’ en wilden flyers uitdelen.

De politie was op de hoogte van de bijeenkomst en was met minstens tien man aanwezig. “Op een gegeven moment zagen we dat er een grote groep richting die bijeenkomst liep. Voordat er een confrontatie plaatsvond, hebben we de groepen gescheiden.”

Desondanks kwam het tot een handgemeen. Demonstranten van Nijmegen Rechtsaf zeggen dat zij hierbij klappen hebben gehad, maar de politie kan dit niet bevestigen. Er zijn geen aangiftes binnengekomen bij de politie.

Vertrekken

De politie heeft vervolgens gevraagd of de betogers wilden vertrekken. Hier werd gehoor aan gegeven. Er zijn geen arrestaties verricht en de bijeenkomst kon uiteindelijk gewoon doorgaan.