Joop van den Ende spreekt zich uit in Zwarte Pieten kwestie

joop van den ende, zwaret piet, pauw

Mediamagnaat Joop van den Ende heeft zich uitgesproken in de Zwarte Pieten kwestie. De Theaterproducent was vanavond te gast bij Pauw en liet weten de voorkeur te geven aan de roetveegpiet.  

Op het moment dat er een afbeelding van een roetveegpiet op het scherm in de studio verschijnt zegt van den Ende: “Kijk nou naar die foto, dat is toch fantastisch. Is een roetpiet. Zwarte Piet komt door de schoorsteen heen, wat is het probleem?.” De mediamagnaat zegt zich enigszins in te kunnen leven in het standpunt van de mensen die de traditionele Zwarte Piet willen behouden. “Ik begrijp dat de mensen denken, kom laten we het houden. Maar als je andere mensen pijn doet…denk er even over na”, aldus van den Ende.

Pauw wijst de theaterproducent vervolgens op een peiling van vorig jaar die uitwees dat 67% van de Nederlanders vindt dat Zwarte Piet gewoon zwart moet blijven. “Dat komt door dat populistische gedoe er omheen. Maar als je gewoon even nadenkt, als ik nou iemand pijn doe, waarom doe ik dat?.”

NTR

Vandaag meldde de omroep NTR, die verantwoordelijke is voor de tv-registratie van de nationale intocht en het Sinterklaasjournaal, dat er alleen maar roetveegpieten te zien zullen zijn tijdens de nationale intocht op 17 november in Zaanstad. “Wij maken het Sinterklaasjournaal voor heel Nederland en willen daarom dat zoveel mogelijk mensen zich aangesloten voelen bij de veranderingen”, aldus een woordvoerder van de NTR. De uitzendingen van het Sinterklaasjournaal starten op 12 november.