Kick Out Zwarte Piet kondigt demonstratie Dokkum aan

Kick Out Zwarte piet (KOZP) heeft bekend gemaakt dat er ook dit jaar in Dokkum gedemonstreerd zal gaan worden tegen Zwarte Piet. De actiegroep kondigt een mars en protest aan tijdens de landelijke Sinterklaasintocht op zaterdag 18 november in de Friese stad.

Nederland, met uitzondering van Amsterdam, houdt vast aan de “racistische karikatuur” van Zwarte Piet, en die is een reflectie van dieper liggend racisme, aldus KOZP.

De groep pleit voor een “inclusief sinterklaasfeest en een samenleving zonder racisme. Wij vragen iedereen om zijn of haar (letterlijke) strijdbijl thuis te laten. Houd het constructief en kijk uit met provocerende uitspraken“, zegt de actiegroep op Facebook.

Kennisgeving

De gemeente in Dokkum en de politie zijn door Kick Out Zwarte Piet op de hoogte gesteld. “Met de burgemeester en politie van Dokkum is overeengekomen dat het recht op betoging en vrijheid van meningsuiting gerespecteerd zullen worden. KOZP heeft een kennisgeving ingediend die is goedgekeurd.”

A-locatie

“In overeenkomst met de autoriteiten van gemeente Dokkum, hebben wij een A-locatie uitgekozen om onze stem te laten horen voor een inclusief Sinterklaasfeest zonder Zwarte Piet”, aldus de actiegroep.

Mars

De mars start om 10:30 uur en wordt om 11:15 uur opgevolgd door het protest. De organisatie zegt dat er vanuit Amsterdam en Rotterdam bussen zullen worden ingezet.

Recent maakt het Landelijk Platform Slavernijverleden (LPS) bezwaar tegen het nieuwe uiterlijk van Zwarte Piet.