KLM met Rusland rond de tafel voor spoedig akkoord slots

air bridge cargo, klm, rusland, slots, schiphol, cargo
Foto: Drewski2112

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) zegt dat de KLM en de Russische vrachtvervoerder Air Bridge Cargo (ABC) zo snel mogelijk een oplossing proberen te vinden voor het onderlinge conflict over vertrek- en landingsrechten op Schiphol het komend winterseizoen.

Slots

Schiphol heeft recent zo een 20 vertrek- en landingsrechten (zogenoemde slots) van ABC ingetrokken, omdat er te weinig gebruik van werd gemaakt. Hierdoor moest het vrachtbedrijf, een van de grootste cargospelers op Schiphol, uitwijken naar Luik.

“Wij hebben alle aangevraagde slots gebruikt, maar niet altijd op de juiste tijd. Dat is voor vrachtvluchten ook onmogelijk. Een passagiersvliegtuig vertrekt gewoon op tijd, ook als niet alle reizigers aan boord zijn. Dat kunnen wij ons niet veroorloven”, zegt Henk-Jan van Keulen, manager AirBridge Cargo Nederland, tegen het Parool.

Dreigen

Rusland zou vervolgens gedreigd hebben met het sluiten van het luchtruim voor de KLM en andere Nederlandse luchtvaartmaatschappijen. Deze sluiting bleek achteraf niet aan de orde. KLM zal naar alle waarschijnlijkheid een deel van zijn eigen slots overdragen aan ABC.

“Het politieke klimaat tussen Nederland en Rusland is momenteel niet op het beste niveau. We hopen dat de luchtvaartovereenkomst niet klapt. Dat zou niet alleen slecht zijn voor KLM, maar ook voor ons”, aldus van Keulen.

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers zegt dat Rusland wel vaker dreigt met het intrekken van het overvliegrecht over Siberië. Deze dreigementen worden zelden uitgevoerd.

Akkoord

“Mede op mijn aandringen zitten de KLM en ABC rond de tafel voor deze oplossing waarmee het Russische luchtruim ook dit seizoen toegankelijk blijft voor de Nederlandse luchtvaart”, laat minister Cora van Nieuwenhuizen weten in een verklaring. Het is de bedoeling dat er deze week nog een akkoord komt.