KLM onder vuur omdat moeders die borstvoeding geven zich moeten bedekken

klm, boeing 747, vliegtuig
Een Boeing 747 van de KLM. Foto: Boris Samoylenko

KLM is onder vuur komen te liggen nadat de luchtvaartmaatschappij duidelijk maakte dat moeders die aan boord borstvoeding geven een dekentje over de baby en de borst moeten leggen om te voorkomen dat anderen er aanstoot aan nemen.

Volgens de KLM zou niet iedere passagier zich op zijn gemak voelen in de buurt van een vrouw die haar kind voedt. In het verleden zouden er zelfs klachten over binnengekomen zijn. De luchtvaartmaatschappij krijgt veel boze klachten binnen. Enkele roepen op om de KLM te boycotten.

De consternatie begon met een Facebook post van Shelby Angel. De Amerikaanse vloog vorige maand met KLM van San Francisco naar Amsterdam. Toen zij haar dochter (1) borstvoeding gaf werd zij door een stewardess benaderd met de vraag of zij zichzelf wilde bedekken met een deken. Zij gaf een dekentje aan. Angel weigerde en zei dat haar kind daar absoluut niet tegen zou kunnen. Volgens haar had niemand geklaagd en was het alleen de stewardess die er problemen mee had.

Reactie KLM

KLM-woordvoerster Manel Vrijenhoek vertelt aan AD dat ‘iedereen zich aan boord prettig moet voelen’. Een internationale luchtvaartmaatschappij krijgt nu eenmaal mensen met verschillende achtergronden aan boord. “Je zit met heel veel mensen in een heel kleine ruimte en dat vraagt soms compromissen. Wij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid aan boord.”

Ze benadrukt dat vrouwen hun baby’s gewoon kunnen voeden, maar dat soms gevraagd zal worden om de blote borst te bedekken als er wordt ingeschat dat die tot consternatie leidt. “Er zijn ook andere oplossingen. We kunnen ook de persoon die zich eraan ergert vragen om ergens anders te gaan zitten.’’

Naast de op sociale media reguliere scheldkannonades zijn er ook ludieke oplossingen. Zo is er de suggestie dat KLM beter ooglapjes uit kan delen aan de mensen die niet tegen een drinkende baby kunnen in plaats van dekens aan moeders.

Here's a warning to all breastfeeding moms: do NOT fly with KLM! A month ago, I was flying with my one year old on a KLM…

Geplaatst door Shelby Angel op Zondag 14 juli 2019