KLM-vliegtickets vanaf april duurder bij reisbureaus

klm, boeing 747, suriname, zanderij, japi

De KLM voert per 1 april 2018 de distributietoeslag in bij onder andere reisbureaus. Vliegtickets die niet direct bij de luchtvaartmaatschappij zelf gekocht worden stijgen daarmee in prijs. KLM kondigde de maatregel vorig jaar al aan bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

Kostenbesparing

Een retourticket zal met de nieuwe toeslag 22 euro duurder worden, een enkele reis kent een prijsstijging van 11 euro. De KLM wil met deze toeslag kosten besparen en klanten verleiden om direct bij de maatschappij zelf te boeken. De extra toeslag geldt voor alle tickets die verkocht worden door een derde partij, die gebruik maakt van het Global Distribution System (GDS), zoals reisbureaus en vergelijkingssites. Luchtvaartmaatschappijen moeten betalen om gebruik te kunnen maken van het GDS. Daarnaast betalen zij een percentage aan de desbetreffende derde partij.

Consument

“De vraag was niet óf KLM met de toeslag zou komen, maar wanneer en hoe”, zegt directeur Frank Oostdam van de reisbrancheorganisatie ANVR. Lufthansa en British Airways gingen de KLM al voor. “Het is een trend waar we mee te maken hebben, en dat heeft allemaal te maken met de slag om de consument.” 

Gevolgen

Voor reisbureaus is de nieuwe toeslag een doorn in het oog. De maatregel kan grote financiële gevolgen hebben voor veel agentschappen. Oostdam denkt dat reisbureaus manieren zullen verzinnen om de toeslag te omzeilen. Via een “houtje-touwtjeoplossing. Dan wordt het wel omslachtiger en dat is jammer. Het is belangrijk dat iedereen dezelfde opties heeft zodat consumenten de beste keus kunnen maken. En dat hoeft niet altijd KLM te zijn.”

Suriname

Reizigers die de KLM prefereren voor hun reis naar Suriname zullen dus per 1 april 2018 meer gaan betalen voor hun vliegticket, als zij bij een reisagent boeken. Zij hebben de keus om vanaf deze datum direct bij de KLM zelf te boeken of te kijken of de concurrentie een goedkopere optie heeft.

Ook op het KLM-kantoor aan de Hofstraat in Paramaribo wordt de distributietoeslag niet in rekening gebracht.