‘KNVB en Ajax waren op de hoogte van hartafwijking Nouri’

abdelhak nouri, ajax, appie, amsterdam
Foto: Ajax TV

Ajax en de Nederland Voetbalbond (KNVB) waren al sinds 2014 op de hoogte van een hartafwijking van Abdelhak Nouri. Dit blijkt uit een onderzoek wat het NRC gepubliceerd heeft

Nouri onderging in 2014 een medische controle, waar duidelijk werd dat er een hartafwijking was. De KNVB heeft deze informatie vervolgens schriftelijk gedeeld met Ajax.

Blijvende hersenschade

Begin juli werd de 20-jarige Nouri getroffen door een hartritmestoornissen en moest op het veld worden gereanimeerd. Dagenlang lag de voetballer in een Oostenrijks ziekenhuis, waar hij uitgebreid onderzocht werd. Uiteindelijk werd er blijvende hersenschade bij hem geconstateerd. In oktober 2017 liet Ajax weten dat Nouri zelfstandig ademt en op een ‘gewone’ verpleegafdeling in het AMC ligt. Dit was tevens de laatste update van de club.

Geschokt

De advocaat van de familie, Khalid Kasem, is geschokt door de berichtgeving van het NRC. “Het nieuws dat in april 2014 bij Abdelhak een hartafwijking is geconstateerd, is voor de familie een enorme schok. Als de familie eerder kennis zou hebben gehad van een hartafwijking hadden zij aangedrongen op diepgravend vervolgonderzoek en regelmatig terugkerende tests om te beoordelen wat de aard en risico’s van een dergelijke afwijking zijn. Dit alles is niet gebeurd, zo moet de familie helaas constateren”, zegt hij tegen de krant.

Op het veld zou de reanimatie van Nouri alles behalve goed zijn verlopen. “De signalen dat de zorg op het veld niet adequaat is geweest, heeft de familie, veelal informeel, van verschillende medici te horen gekregen”, aldus Kasem.

Letseladvocaat

Zowel Ajax als de familie van Nouri zouden een letseladvocaat in de arm hebben genomen. Ajax zou geen volledige openheid van zaken willen geven over de werkelijk medische toestand van Nouri. Ook worden er vraagtekens gezet over het handelen van de clubarts van Ajax.

Vertrouwelijk

Ajax was niet bereid om antwoord te geven op vragen van het NRC. Via een woordvoerder laat de club weten “geen inhoudelijke informatie te verstrekken, aangezien het een medisch en dus vertrouwelijk dossier betreft. Daarnaast heeft onze dokter zich te houden aan het beroepsgeheim. Wij communiceren rechtstreeks met de familie Nouri over de zaken aangaande Abdelhak, en niet via de media”.