Medewerkers Schiphol aangehouden voor grootschalige drugssmokkel

schiphol, amsterdam, luchthaven, airport, toren
Foto: Erik Brouwer

De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdag twee werknemers van Schiphol aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij grootschalige drugssmokkel.

Het zou gaan om twee mannen van 33 en 34 jaar, die werkzaam zijn in de bagagekelder, catering en schoonmaak van de luchthaven.

Uit het onderzoek, uitgevoerd het team Zware Criminaliteit van de Marechaussee, is duidelijk geworden dat de organisatie “met het grootste gemak” koffers met heroïne en cocaïne naar Nederland haalde. De drugs komen volgens de Telegraaf binnen via vluchten uit Zuid-Amerika en Afrika. Bij aankomst haalden bagagemedewerkers de koffers zo snel mogelijk uit het bagagesysteem om ze door te geven aan het catering- of schoonmaakpersoneel. Vervolgens ging de bagage naar een vrouw in Almere, die contact had met de criminele organisatie in Afrika. Of er ook drugs uit Suriname via Schiphol is binnen gekomen is nog niet duidelijk, aldus de krant.

Beveiligde gebieden

Bij eerdere acties werd meer dan 100 kilo aan heroïne en cocaïne en zo’n 100.000 euro aan contant geld aangetroffen. De verdachte werknemers hadden toegang tot beveiligde gebieden op de luchthaven.

De Marechaussee deed vorig jaar ook al twaalf aanhoudingen in dezelfde zaak. Negen van de verdachten werkten op Schiphol. Dat maakte de Marechaussee dinsdag eveneens bekend. De twaalf verdachten zijn inmiddels weer op vrije voeten, maar zullen zich later nog voor de rechter moeten verantwoorden.