National Geographic bekent eigen racistisch verleden

national geographic, magazine, race issue, april 2018
Foto: National Geographic

National Geographic trekt volgende maand het boetekleed aan voor zijn racistische artikelen in zijn magazines de afgelopen jaren. Het blad deed onderzoek naar zijn eigen verleden en komt in april met een speciale editie, geheel gewijd aan racisme. 

Intern onderzoek

“Ik ben de tiende hoofdredacteur van National Geographic sinds de oprichting in 1888. Ik ben de eerste vrouw en de eerste Joodse, twee groepen die ook veel met discriminatie te maken hebben. Het doet pijn om de afschuwelijke verhalen uit het verleden van het tijdschrift te delen. Maar toen we besloten om de aprileditie volledig te wijden aan racisme, vonden we dat we eerst onze eigen geschiedenis moesten bestuderen voordat we onze blik op andere gingen richten”, schrijft hoofdredacteur Susan Goldberg.

Stereotypering

Het tijdschrift maakte gebruik van stereotype foto’s, zoals westerlingen die een moderne camera lieten zien aan een inheems volk. Ook noemde het blad inheemse volkeren ‘onbeschaafd’. In 1916 werden Aboriginals in een artikel over Australië ‘wilden’ genoemd. Zij zouden de minst intelligente mensen zijn.

Achtergehouden

Ook met betrekking tot het apartheidsregime in Zuid-Afrika werden er dingen bewust achtergehouden door National Geographic. “De stem van zwarte Zuid-Afrikanen kwam er niet in voor”, concludeert John Edwin Mason van de University of Virginia, gespecialiseerd in de geschiedenis van fotografie en de geschiedenis van Afrika, die onderzoek deed in opdracht van National Geographic.

Geen aandacht

Het tijdschrift gaf geen aandacht aan de problemen van zwarte mensen. “Tot 1970 negeerde National Geographic mensen met kleur in de Verenigde Staten. Het enige dat zwarte mensen doen is exotisch dansen… bedienden of arbeiders. Het is eigenlijk bizar om te zien wat de redacteuren en fotografen bewust niet zagen“, vervolgd de historicus.

De aprileditie ligt 27 maart in de winkel.