Nederlands politiekorps doet Zwarte Piet in de ban

Vanaf 2020 is de traditionele Zwarte Piet niet meer welkom bij interne sinterklaasvieringen op politiebureaus. Dat betekent dat er afscheid wordt genomen van de Zwarte Piet met het zwarte kroeshaar, oorbellen, rode lippen en het zwart geschminkte gezicht.

“Het Sinterklaasfeest is een verbindend feest, maar sommige uitingen bij dat feest doen mensen pijn”, aldus de politie. Ook binnen het politiekorps zijn er agenten die Zwarte Piet als pijnlijk ervaren.

Heftige reacties

De politie hoopt dat door het besluit de discussie met respect gevoerd kan blijven worden. “De korpsleiding en politiechefs zijn zich bewust van de mogelijk heftige reacties die dit voornemen zal oproepen. Desalniettemin hopen zij dat deze discussie met respect en wederzijds begrip gevoerd kan worden. Iedere partij in deze discussie heeft respectabele belangen. En de discussie mag natuurlijk niet ten koste gaan van kinderen, het feest of elkaar. We willen het graag voor iedereen leuk houden”, aldus het korps tegen de NOS.

Binnen het korps is wisselend gereageerd op het besluit. De meningen verschillen. “Het zijn net mensen. Iedereen vindt er het zijne van”, zegt een woordvoerder tegen het AD.

Bij de eenheid in Den Haag zal per direct afscheid genomen worden van Zwarte Piet. De Amsterdamse politie deed de kindervriend in 2015 al in de ban.