Nederlands-Surinaamse vrouw (68) overleden na ernstige mishandeling

Rinia Carlien Hazra Chitanie
Rinia Carlien Hazra Chitanie. Foto: Politie Nederland.

In het televisieprogramma Opsporing Verzocht is vanavond aandacht besteedt aan de ernstige mishandeling van de 68-jarige Nederlands-Surinaamse Rinia Carlien Hazra Chitanie. De vrouw werd op eerste paasdag aan de Geervliet in Amsterdam Buitenveldert ernstig toegetakeld en overleed gisteren alsnog aan haar verwondingen.

Bewoners aan het Geervliet hoorde op zondagavond 21 april rond 21.30 uur veel geschreeuw. Getuigen zagen vervolgens een man op iets inschoppen. Agenten die ter plaatste kwamen troffen de zwaar mishandelde Rinia aan, die toen al niet meer bij bewustzijn was. De botten in het gezicht van Rinia waren gebroken, haar ribben waren gebroken en de vrouw had zwaar hersenletsel opgelopen.

Doordat agenten direct toesnelden vanuit een nabijgelegen politiebureau, hebben zij een 20-jarige verdachte kunnen aanhouden. Hij heeft inmiddels bekend dat hij de vrouw inderdaad heeft mishandeld, maar ook dat hij seks met haar heeft gehad. Het onderzoek naar een zedenmisdrijf loopt nog.

Onduidelijk

Het is onduidelijk waar en hoe hij de vrouw is tegengekomen. Het is belangrijk voor het proces, maar zeker voor de nabestaanden, om hierover meer te weten te komen.

Mevrouw is waarschijnlijk rond 21.15 uur vanaf haar woning aan de Rhijnestein vertrokken. Vervolgens is zij in de richting van het Gijsbrecht van Aemstelpark gelopen en hier net voor het bruggetje rechtsaf geslagen. Hierdoor kwam zij parallel aan het park en het water te lopen. Hoe zij vervolgens verder is gelopen, is onduidelijk. De politie spreekt graag met iedereen die Rinia heeft zien lopen:

– Zo’n 1.50m lang.
– Surinaamse afkomst.
– Zwarte halfhoge schoenen met een witte zool en een lichtgekleurde verticale streep.
– Zwarte broek met aan de zijkanten een verticale grijze baan.
– Licht T-shirt.
– Zwart/ witte schoudertas.

Wie heeft verdachte gezien?

De aangehouden verdachte heeft voorafgaand aan het incident met meerdere mensen gesproken. Iedereen die hem gesproken of gezien heeft, wordt gevraagd zich te melden.
Hij heeft onder andere met een jonge vrouw gesproken, vermoedelijk was ze zo’n 30 jaar oud. Waarschijnlijk heeft hij ook een praatje gemaakt met een stel. Deze man en vrouw is hij tegengekomen in het Gijsbrecht en Aemstelpark. Ze droegen een plastic-tas bij zich en hadden mogelijk boodschappen gedaan in het winkelcentrum aan het Gelderlandplein. Het gesprek verliep vermoedelijk in gebrekkig Nederlands.