‘Overvallen drankkoerier herkent Jesaja Dollart (23) op foto’s als schutter’

jesaja dollart, suriname, amsterdam
Jesaja Dollart. Foto: Politie Amsterdam.

De overleden Nederlands-Surinaamse Jesaja Dollart (23) is door een drankkoerier op foto’s herkent als de man die op hem schoot. Dit meldt het AD. De bezorger werd in de vroege ochtend van 17 januari door enkele mannen overvallen in de Plantagebuurt in Amsterdam. Bij de beroving werd een schot gelost uit een vuurwapen.

In de kleding van Dollart werd volgens de krant de smartphone van de koerier en het buitgemaakte geld aangetroffen. Dit werd donderdag duidelijk tijdens een zitting.

Haleyson M. (18) en Arsenio W. (22), twee vrienden van Dollart, werden aangehouden in de zaak. W. is inmiddels op vrije voeten wegens onvoldoende bewijs. M. zit nog vast. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de overval.

Schot

De groep vrienden bevonden zich op donderdag 17 januari in een gehuurde studio aan de Plantage Muidergracht. Het gezelschap had online drank en lachgas besteld en deze die avond laten bezorgen. Toen de koerier voor de tweede maal drank kwam brengen ontstond er een vechtpartij, omdat de bezorger tien euro minder voor de tank wilde teruggeven dan de equipe had verwacht, aldus het medium.

Een van de jongens trok toen een wapen, sloeg de koerier hiermee op zijn hoofd en loste een schot. De kogel schampte het been van de bezorger. Gealarmeerde politieagenten die in de buurt waren zetten de achtervolging in. Hierbij werden waarschuwingsschoten gelost. Uiteindelijk werden M. en W. dezelfde avond aangehouden, maar van Dollart ontbrak ieder spoor. Onduidelijk is tot op heden of Dollart degene was die de trekker heeft overgehaald.

Vermist

Dollart kwam niet thuis en werd door de politie als vermist opgegeven. Familie en vrienden van de Amsterdammer zetten via social media een zoekactie op touw, maar zonder resultaat. Op vrijdag 22 februari wordt het lichaam van Dollart aangetroffen in het water bij de Mauritskade in Amsterdam. Onduidelijk is hoe hij in het water terecht is gekomen en wat de precieze toedracht van zijn dood is.

Sectie op het lichaam van Dollart heeft uitgewezen dat hij geen (schot)wonden had die zijn dood konden verklaren. Hoeveel alcohol en lachgas hij gebruikt had, is niet duidelijk.

Jesaja laat een vrouw en drie kinderen achter.