Petitie tegen oneerlijke verkoop van tickets na Beyoncé-tragedie

beyonce, podium
Foto: Nat Ch Villa

Honderden fans grepen vanochtend naast een kaartje voor het concert van Beyoncé en Jay-Z in de Amsterdam Arena op 19 juni. Binnen enkele minuten stonden de kaarten op verschillende doorverkoopsites voor drie keer de oorspronkelijke prijs. Er is een heuse petitie gestart die pleit voor een eerlijke verkoop van tickets voor evenementen en concerten.

Gelina (19) komt net terug uit Suriname en zat vanochtend, net zoals duizenden anderen, thuis op de bank met haar telefoon in haar hand. Korte tijd later zag ook zij dat ze naast een kaart had gegrepen. “Ik kwam met een goed gevoel terug uit Suriname, maar dit is nu even helemaal verdwenen. Ik ben verdrietig. En als ik dan zie voor wat voor bedragen mensen ze op marktplaats plaatsen. Het is belachelijk! Hier moet tegen opgetreden worden. Het is goed dat er een petitie gestart is.”

Kaarten op naam

De petitiestarter wil dat concertorganisaties, zoals MOJO Concerts, met een kaartverkoop op naam gaan werken bij specifieke concerten met extreem veel animo. Dit betekent dat de kaarten niet door te verkopen zijn en alle fans evenveel kans hebben om een ticket te bemachtigen. Bands als Metallica en Radiohead eisten deze aanpak al eerder van concertorganisaties, om oneerlijke kaartverkoop tegen te gaan.

Kamervragen

Bij 40.000 handtekeningen zal de petitie aangeboden worden aan Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. SP-Kamerlid Peter Kwint heeft van Engelshoven eveneens vragen gesteld over de kwestie. Morgen zullen er Kamervragen gesteld worden over de doorverkoop van concertkaarten. De petitie dient om de gehele kwestie kracht bij te zetten.