Platform Slavernijverleden maakt bezwaar tegen nieuwe zwarte piet

spaanse edelmannen, zwarte piet, sinterklaas, amsterdam,
Foto: Stichting Sinterklaas Intocht Amsterdam

Het Landelijk Platform Slavernijverleden (LPS) heeft bezwaar gemaakt tegen de vervanger van de traditionele zwarte piet, de Spaanse edelmannen, tijdens de intocht van Sinterklaas in Amsterdam.

Doorn in het oog

De LPS vraagt, via een brief aan het college, om geen vergunning af te geven voor een sinterklaasfeest waarbij “het ene kwaad wordt ingeruild voor het andere”.

De organisatie keek uit naar de afschaffing van de zwarte piet, maar de Spaanse edelmannen zijn voor hen een doorn in het oog. De LPS ziet de Spaanse edelman als het symbool van het koloniale, onderdrukkende bewind van de vroegere Spaanse wereldmacht.

Onvoorstelbaar

“Je kunt je haast niet voorstellen dat een stad waar het Nationaal Slavernijmonument gesitueerd is, de rol in dit verband niet snapt. Onze kinderen zullen leren de criminele Spaanse edelman te eren, de man die ook verantwoordelijk is voor de misdaden tegen de zwarte mens”, aldus LPS-voorzitter Barryl Biekman.

Opmerkelijk

Opmerkelijk is dat de pro-ZwartePiet-activisten dezelfde kritiek hebben op de Spaanse Edelmannen. Zij zeiden dat de Spanjaarden in de 16e eeuw vele misdaden hebben gepleegd in Nederland. Vooral de steden Zutphen, Naarden en Oudewater kregen het te verduren.

De Stichting Sinterklaas Intocht Amsterdam introduceerde deze week de nieuwe kostuums voor de honderden Pieten voor de intocht in Amsterdam op 19 november aanstaande. Het comité verwachtte met de Spaanse edelmannen een einde te maken aan de voortslepende pietendiscussie.

“We kijken wat de gemeente nu gaat doen, en gaan uit van het gezonde verstand. Wij staan paraat om de Verenigde Naties, maar vooral het Committee on the Elimination of Racial Discrimination (CERD) te informeren, omdat Nederland als lid de conventie behoort na te leven”, aldus het LPS.