Politie komt met verklaring omtrent kritiek zoektocht Nsimire (14)

nsimire massembo, vermist, den haag
De vermiste Nsimire Massembo (14) uit Den Haag.

De politie heeft via een persbericht gereageerd op de kritiek die onder andere op social media geuit wordt omtrent de zoektocht naar de vermiste 14-jarige Nsimire Massembo uit Den Haag. Veel mensen vinden dat de politie niet voldoende doet om de tiener te vinden en dat haar huidskleur hierbij een rol speelt.

De vermissing van de 14-jarige Nsimire Massembo houdt veel mensen bezig. Daarbij spreken mensen soms hun onvrede uit over wat de politie volgens hen niet goed doet. Sommige mensen menen zelfs dat de politie meer zou doen voor de ene vermiste dan voor de andere op basis van iemands achtergrond. Deze veronderstelling staat volkomen haaks op onze overtuiging dat we een politie voor iedereen zijn. Vaak kunnen we als politie echter bepaalde informatie over een vermissing en de acties die we ondernemen niet met het publiek delen, omdat het hierdoor moeilijker kan worden om de vermiste te vinden”, aldus de politie in het persbericht.

Schaamte

De politie zegt ook dat ze kwaadwillenden niet wijzer willen maken en dat dit meer kwaad dan goed kan doen. “Te veel informatie delen kan ook de drempel verhogen voor iemand die zelf van huis is weggegaan, om weer terug te keren. Zeker bij jongeren kan een gevoel van schaamte overheersen waardoor ze soms eerder langer wegblijven dan zich melden. Soms wacht er ook een thuissituatie op ze waarvoor ze juist weggelopen zijn. Daarom wil de politie altijd die veilige haven zijn waar een vermiste zich kan melden.”

AMBER Alert

Op social media vragen veel mensen zich ook af waarom de politie geen AMBER Alert heeft uitgedaan voor Nsimire. De politie heeft hier zelf op gereageerd.

“De politie heeft veel de vraag gekregen waarom er geen AMBER Alert is uitgegeven voor de vermissing van Nsimire. Bij een AMBER Alert heeft de politie sterke aanwijzingen dat het leven van een ontvoerd of vermist kind in gevaar is. Dat is bij de vermissing van Nsimire niet het geval. Een AMBER Alert wordt slechts één tot twee keer per jaar ingezet. Wanneer een AMBER Alert vaker wordt ingezet, ook voor vermissingen waarbij geen indicaties zijn dat het leven van de vermiste in gevaar is, verliest een AMBER Alert zijn attentiewaarde. Daarom zijn er ook strikte criteria voor de inzet van AMBER Alert: https://www.amberalert.nl/criteria-definities/, aldus de politie in een verklaring.

Weet u waar Nsimire is? Bel dan direct met 0800-6070 of 112.