Politie slingert bijna 400 bellende automobilisten op de bon vanuit touringcar

politieauto1
Foto: Jos @ FPS-Groningen
Afgelopen week heeft de politie in Breda en omgeving 395 boetes uitgeschreven aan automobilisten die achter het stuur aan het bellen waren. Dit meldt de politie.

Van 6 tot en met 10 mei heeft Team Verkeer in samenwerking met het politiedistrict de Baronie controles verricht in het kader van de Mono Campagne. Daarbij werden, net als tijdens voorgaande acties, ruim 500 bekeuringen uitgedeeld met een totaal boetebedrag van ruim 128.000 euro.

Tijdens deze actieweek is er door de politie gebruik gemaakt van een touringcar waar vanuit overtredingen werden gespot. Daarna werden de betrokken bestuurders aan de kant gezet door onopvallende politie-eenheden. De aandacht van de agenten ging speciaal uit naar het gebruik van de mobiele telefoon en afleiding in het verkeer. Daarbij werden er in totaal 526 processen-verbaal opgemaakt waaronder 395 maal voor het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het rijden. 22 bestuurders reden meer dan 30 km harder dan toegestaan.

Uit de cijfers blijkt dat de veel bestuurders hardleers zijn als het gaat om het gebruik van een mobiele telefoon achter het stuur. Tijdens een actieweek in april in de omgeving Roosendaal werden ook al 503 bekeuringen uitgedeeld. De boete voor het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden is 240 euro.

Afleiding door een smartphone achter het stuur is een van de grootste ergernissen in het verkeer en het is vooral heel gevaarlijk. Om die reden controleert de politie in Zeeland en Noord-Brabant tot september extra op afleiding tijdens het rijden.