Politie stelt groot onderzoek in naar vermiste Orlando Boldewijn (17)

orlando boldewijn, politie, vermist, rotterdam, onderzoek

De 17-jarige Orlando Boldewijn uit Rotterdam is nog steeds vermist. Vorige week zondagavond, na een WhatsApp bericht verstuurd te hebben naar zijn moeder, verdween hij van de radar. De politie neemt de zaak hoog op en stelt een grootschalig onderzoek in. Vandaag is duidelijk geworden dat de Rotterdammer voor het laatst in Den-Haag is gezien.

Date

Zeker is dat Orlando via een dating-app met een man heeft afgesproken. Dit werd duidelijk door uitvoerige gesprekken met familie en vrienden van Orlando. Eerder werd al duidelijk dat dit niet ongewoon is voor de Rotterdammer, maar nooit liet hij zo lang niets van zich horen. De man heeft Orlando afgezet op de Böttgerwater in de Haagse wijk Ypenburg. Volgens hem zou Orlando vanaf hier zijn reis voortzetten naar Rotterdam.

Ongewoon patroon

Ook zijn de telefoon- en bankgegevens van de Rotterdammer door de politie onder de loep genomen. Ook dit spoor leidt naar Den-Haag. Zijn pinpas en telefoon zijn na zondag niet meer gebruikt. De politie houdt er rekening mee dat Orlando iets is overkomen. “Het gaat om een jongen met een heel druk sociaal leven. Dit patroon klopt gewoon niet”, zegt een woordvoerder van de politie tegenover het AD.

Ook als Orlando op dit moment ergens uit vrije wil verblijft, is er volgens haar een grote kans op een misdrijf. “Hij is minderjarig en dus heet het ‘onttrekken aan bevoegd gezag’ als iemand hem nu onderdak biedt.”

Onderzoek

De politie is een grootschalig onderzoek gestart en is op zoek naar getuigen. “We doen alles wat we kunnen. Ons onderzoek is op verschillende manieren opgeschaald. Er werken nu meer mensen aan en we hebben meer bevoegdheden. We mogen nu camerabeelden opvragen en telefoons aftappen en meer dingen die we liever achter de schermen houden in het belang van de opsporing”, aldus de zegsvrouw van de politie.

De locatie waar Orlando voor het laatst is gezien, de Böttgerwater in Den-Haag, heeft geen camerabewaking. Wel vindt hier uitgebreid buurtonderzoek plaats.

Vragen

De politie heeft een nieuw opsporingsbericht geplaatst op zijn website. Er zijn twee prangende vragen in deze zaak: “Wie heeft Orlando zondag nog gezien in Den Haag, in het openbaar vervoer of in Rotterdam? Ook willen wij graag weten of hij dan in het gezelschap was van iemand.”  

Verdriet

“Ik zit er echt helemaal doorheen op dit moment”, zegt zijn beste vriendin en schoolgenoot Noha den Hartog tegenover deze website. Zij zit thuis radeloos te wachten op nieuwe berichtgeving van de politie. “Wij moeten gewoon antwoorden hebben, of deze nou leuk zijn of niet, we moeten ze hebben. Pas dan kunnen we een ander proces ingaan.”

Zelf in actie komen staat ook zeker nog op de planning. “Wij mogen op dit moment zelf nog geen zoekacties opzetten van de politie. Hiermee verstoren wij het onderzoek nog teveel. De politie laat mij weten wanneer wij dit mogen doen”, zegt den Hartog.

Onttrekking ouderlijk gezag

Ook de moeder van Orlando heeft het enorm zwaar. De vrouw deed aangifte van de vermissing van haar zoon. Gisteren deed zij eveneens aangifte van onttrekking van het ouderlijk gezag. Dit betekent dat de persoon die eventueel huisvesting aan Orlando biedt strafbaar is. Den Hartog zegt dat door deze aangifte het onderzoek in een stroomversnelling terecht is gekomen.

Huisonderzoek

Over de man waar Orlando een date me had is den Hartog weinig verteld, behalve dat hij 20 jaar oud is. Wel is er een huisonderzoek bij de man gedaan, maar daar is niets verdachts gevonden. Ook is niet duidelijk of de man überhaupt verdachte is in de zaak. “Dat hebben we gevraagd aan de politie, maar dat mochten ze niet doorgeven.”