Pro-Pietdemonstranten stoppen bussen tegenstanders op snelweg A7

zwarte piet, demonstratie, kozp, blokkade a7, dokkum

Voorstanders van Zwarte Piet hebben de snelweg A7 bij Oudehaske geblokkeerd. Zij willen voorkomen dat de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) gaat demonstreren bij de landelijke Sinterklaasintocht in Dokkum. De bussen staan midden op de snelweg stil. De politie is ter plekke. 

Aankondiging

Pro-Pietdemonstranten hadden gisteren al aangekondigd de bussen te willen stoppen op de Afsluitdijk. In en rond Dokkum circuleerde een flyer waarop burgers werden opgeroepen om naar Dokkum te komen om “onze kinderen te steunen” en de bussen van KOZP “niet door te laten”.

Afremmen

Jerry Afriyie van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet vertelt dat er ineens een motor voor de bus ging rijden, waardoor de bus moest afremmen. “Dat moest zo hard, dat iemand tegen de voorruit van de bus knalde.” Hij noemt de actie ‘te zot voor woorden’: “Ze belemmeren ons democratisch recht om te demonstreren. Ze hebben geen empathie met mensen die zich gekwetst voelen door de figuur van Zwarte Piet.”

De actiegroep is onderweg naar Friesland om daar een ’Mars voor Beschaving’ te houden en “een statement te maken voor een inclusief Sinterklaasfeest én een samenleving zonder racisme”.