Protest in Rotterdam tegen onrecht Marokkaans Rifgebied

comite mohsin fikri, rotterdam, protestmars, riffijnen, riffijnse, amazigh
Foto: Facebook

Vandaag zal er in Rotterdam een protestmars plaatsvinden, georganiseerd door het Comité Mohsin Fikri-Nederland. Het Comité wil met de demonstratie de aandacht vestigen op het feit dat een jaar geleden de Riffijnse (Berber) bevolking in opstand kwam tegen de sociale onrechtvaardigheid in het rifgebied.  

Opstanden

Het conflict in het Rifgebergte kent een lange geschiedenis. Al sinds de jaren 20 vonden er  verschillende Riffijnse opstanden plaats tegen de Marokkaanse regering, die deze met harde hand de kop in drukte en daarbij geweld niet schuwde. De Riffijnen strijden al tientallen jaren voor hun eigen identiteit.

Symbool

Een jaar geleden verloor Riffijnse vishandelaar Mohsin Fikri zijn leven in Al Hoceima, terwijl hij een door de politie geconfisqueerde lading vis probeerde terug te krijgen uit een vuilniswagen. Het mechanisme wordt in werking gezet en Fikri wordt vermorzeld. De dood van de vishandelaar leidde tot heftige protesten. Fikri werd het symbool van alle onrechtvaardigheid, discriminatie en corruptie in het rif.

Hongerstaking

Het rifgebied is inmiddels geïsoleerd. Weinig buitenlandse journalisten worden toegelaten. Filmen en foto’s nemen in het gebied is niet zonder risico. Wie dat doet, loopt het risico om opgepakt te worden.

Op dit moment zitten er 49 mensen onterecht vast, waaronder journalisten, in de gevangenis van Casablanca. Een deel van die gevangenen is al langere tijd in hongerstaking onder het motto ‘liever de dood, dan geen waardigheid’. Er zijn in totaal meer dan 400 mensen onterecht opgepakt. Volgens mensenrechtenorganisaties wordt er in Marokkaanse gevangenissen gemarteld.

Burgerjournalisten

De Riffijnse burgerjournalist Natij Benseddik uit Rotterdam zal ook aanwezig zijn bij het protest. Hij is een van de oprichters van de nieuwswebsite Amazigh Times. Amazigh Times heeft burgerjournalisten rondlopen in het Rifgebied. Zij maken, met gevaar voor eigen leven, video’s en foto’s en sturen die op. Amazigh betekent een ‘vrij mens’.

Benseddik voelt zich geen Marokkaan, maar Riffijn of Amazigh. “Vroeger zag je op bruiloften overal Marokkaanse vlaggen, nu zie je er vooral de Amazigh-vlag of de Riffijnse vlag”, zegt Benseddik in Trouw. “Je kan een cultuur proberen te onderdrukken, maar mensen zullen zich er alleen maar bewuster van worden.” Hij verwacht een sterke opkomst vandaag.

Amazigh Times roept iedereen op om hun steun te betuigen aan de volksbeweging in de Rif, of zij nu van Marokkaanse herkomst zijn of niet. Internationale solidariteit is nu hard nodig.” De protestmars start om 14.00 uur vanaf het Schouwburgplein in Rotterdam.

comite mohsin fikri nederland, riffijnse, riffijnen, amazigh, rotterdam, demonstratie, 28 oktober 2017
Foto: Facebook