Racistische reacties op Facebook na filmpje ‘roltrapschopper’

Vanmiddag werd er een filmpje verspreid op internet waarin te zien en te horen is hoe een jongen een stel intimideert die gebruik willen maken van de roltrap op een metrostation. Op Facebook wordt met veel woede en ongenoegen gereageerd op de video. Ook worden er veel racistische opmerkingen geplaatst.

“Lopen moet je, hou je kankerbek! Wat is je kankerprobleem, kankerzwerver! Beter dat je wegloopt, ik ga je tanden eruit slaan”, roept de jongen tegen het stel, dat onderaan de roltrap staat en naar boven wil.

Hieronder enkele reacties die op Facebook geplaatst werden. De desbetreffende video vind je onderaan dit artikel..

Stage

In eerste instantie plaatste de jongen het filmpje op zijn eigen Snapchat. De gebruikersnaam van dit account was openbaar, waardoor verschillende privégegevens van hem al snel openbaar werden gemaakt.

Zo ook de HEMA Nieuw-West in Amsterdam, het stageadres van de vermeende verdachte. Een medewerkster van het filiaal zegt tegen AT5 dat zij en haar collega’s geschokt zijn door de beelden en hij daarom is ontslagen, terwijl hij pas net was begonnen. “Gisteren was zijn eerste dag. Hij kan zijn stage bij de Hema verder vergeten’, zegt de vrouw met tranen in haar ogen. ‘Ik werd emotioneel toen ik de beelden zag, het is schandalig.”

De vestiging kreeg de hele dag door boze telefoontjes van mensen die de video hadden gezien.

Aangifte

De slachtoffers, vermoedelijk toeristen, hebben nog geen aangifte van het incident gedaan. De politie is daarom ook nog niet gestart met een onderzoek. Zodra er aangifte is gedaan, zal de politie in actie komen.