Recordaantal anti-Zwarte Piet demonstraties aangekondigd

kick-out-zwarte-piet-dokkum-friesland-demonstratie-protest
Foto: Zwarte Piet is Racisme.

De actievoerders van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) willen dit jaar in 18 gemeenten demonstreren tijdens de Sinterklaasintocht. Dat maken de activisten bekend in een persbericht.

KOZP zal dit jaar niet demonstreren in Zaanstad, waar de nationale intocht zal plaatsvinden. De actiegroep heeft het jaar 2018 uitgeroepen tot ‘het Jaar van de Solidariteit’ en demonstreert op veel meer plekken dan zij in voorgaande jaren deden. In totaal zal er in 18 gemeenten de straat op worden gegaan, waaronder Dokkum, Apeldoorn, Dordrecht, Hoorn, Gouda en Willemstad (Curaçao).

KOZP zegt dat er met lokale demonstranten, de gemeenten en de politie afspraken gemaakt worden om de demonstratie veilig te laten verlopen en de demonstranten te beschermen.

Kinderen

Het argument dat kinderen de dupe zijn van de protesten wijst de organisatie van de hand. De demonstraties zijn volgens KOZP ‘gericht op de aanwezige volwassenen, de NTR en het Sinterklaasjournaal, de gemeenten en de sponsoren van de intocht.’ “Elk excuus en elke beschuldiging dat ‘de kinderen hier de dupe van zijn’ is misplaatst en bedoeld om Zwarte Piet in stand te houden, zonder rekening te houden met de Nederlandse kinderen en volwassenen die elk jaar bewust gediscrimineerd worden. Kinderen worden de dupe van racisme. Zij worden niet de dupe van mensen die opkomen voor een racismevrije intocht”, aldus KOZP.

De actievoerders zeggen niet uit te zijn op ongeregeldheden, maar ‘een inclusieve Sinterklaasintocht’. “Vreedzaam protest is wat wij nastreven. KOZP is niet uit op geweld, rellen of andere vormen van protest die onnodige provocatie en agressie teweeg kunnen brengen.”

Curaçao

Ook op het Caribische eiland Curaçao zal er dit jaar een protest plaatsvinden tegen de traditionele zwarte piet. Op zaterdag 17 november kondigt KOZP een demonstratie aan tijdens de nationale intocht in Willemstad. De actiegroep roept mensen op het eiland op om aanwezig te zijn. “Wij doen een beroep op alle mensen in Willemstad om op zaterdag 17 november aanwezig te zijn tijdens de jaarlijkse Sinterklaasintocht om een statement te maken voor een inclusief Sinterklaasfeest en een samenleving zonder racisme!.”

Onderstaande alle gemeenten waar dit jaar demonstraties zijn aangekondigd: Amstelveen, Apeldoorn, Den Haag, Den Helder, Dokkum, Dordrecht, Eindhoven, Gouda, Groningen, Hoorn, Leeuwarden, Maassluis, Nijmegen, Rotterdam, Weesp, Willemstad (Curaçao), Zwolle en Tilburg.