RET-buschauffeur op non-actief na onthulling grootschalig misbruik

hardloper, sintelbaan
Foto: © Michael Lokner

Het Rotterdamse vervoersbedrijf RET heeft buschauffeur Jerry M. zaterdagochtend op non-actief gesteld. De 58-jarige Nederlands-Surinaamse buschauffeur zou de afgelopen vijfendertig jaar diverse minderjarige meisjes, die hij onder zijn hoede had als atletiektrainer, te hebben misbruikt. Dit schrijft de Telegraaf.

Over de verwijten die hem gemaakt werden heeft M. afgelopen zomer een volledige bekentenis afgelegd bij de tuchtcommissie van het Instituut Sport en Rechtspraak (ISR). Dit gebeurde naar aanleiding van een onderzoek van de ISR. Uit dit onderzoek blijkt nu dat er sprake was van “frequente (onbeschermde) geslachtsgemeenschap voor de duur van meerdere jaren met zwangerschap tot gevolg” bij twee minderjarige meisjes. Samen met twee nog jongere meisjes (11 tot 15 jaar) keek hij dierenporno en had hij “bijna wekelijks (onbeschermde) geslachtsgemeenschap”, laat de krant weten.

Ook maakte de Rotterdammer zich schuldig aan “grensoverschrijdende massages”, aanrandingen, seksuele uitlatingen en intimidaties.

De zaak zou al sinds 1983 spelen. M. is voor het leven geroyeerd als lid van de Atletiekunie. De atletiekorganisatie heeft zelf nooit aangifte gedaan. “Dat is aan de slachtoffers”, reageert directeur van de Atletiekunie Pieke de Zwart. Het meeste misbruik zou bovendien inmiddels verjaard zijn.

Geen spijt

Tijdens het verhoor bij de tuchtcommissie “toont hij geen inlevingsvermogen en kwam hij berekenend over”. Als De Telegraaf hem om commentaar vraagt, zegt M. dat hij “hier geen tijd voor heeft” en uitsluitend wil weten hoe de informatie over zijn royement uitgelekt is.