SLM’s Airbus A340 opnieuw niet inzetbaar naar Paramaribo

surinam airways, slm, airbus a340. pz tcr, suriname, take off---1
De Airbus A340 van de SLM. Foto: Alexander Zur

De Airbus A340 van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) is vandaag niet inzetbaar. Het geplaagde toestel staat opnieuw aan de grond met een technisch probleem.

De maatschappij ziet zich door de uitval opnieuw gedwongen om een ander vliegtuig te huren. Vandaag wordt er door de SLM met een Airbus A340-600 (9H-PGS) van de chartermaatschappij Maleth Aero uit Malta naar Paramaribo gevlogen. De Airbus werd in 2009 nieuw gebouwd door Etihad Airways. De toestelwissel leidt niet tot vertragingen.

Naar verwachting is de PZ-TCR van de Surinaamse maatschappij zondag weer operationeel.

Hoofdpijndossier

De Airbus A340 is voor de SLM een waar hoofdpijndossier geworden. Het toestel, dat in 2015 werd overgenomen van Air China en inmiddels 20 jaar oud is, heeft sinds de start met veel uitval te maken gehad. Van januari tot en met mei was de Airbus door lang onderhoud eveneens niet inzetbaar. Ook toen moest de maatschappij toestellen huren om de vluchten van en naar Paramaribo te kunnen uitvoeren. Eerder schreef de SLM in een persbericht dat de ‘financiële impact van de onderhoudsvertraging duidelijk voelbaar was.’

Nieuwe lease

De SLM neemt per 1 november afscheid van de Airbus A340 en verwelkomt een ‘nieuw’ vliegtuig op de route van Amsterdam naar Paramaribo. Volgens de Surinaamse nieuwssite Starnieuws moet er in oktober een Boeing 777-200ER op Zanderij landen die de vluchten over de Atlantische Oceaan moet gaan uitvoeren.

De Boeing 777-200ER vloog het grootste gedeelte van de tijd voor Singapore Airlines (15 jaar) onder registratie 9V-SVL. Daarna maakte Air New Zealand er nog een klein jaar gebruik van. Het toestel is 16,5 jaar oud.

Het complete onderhoud van de Triple Seven zal uitgevoerd worden door Boeing.