Surinaams-Nederlandse topman van politie per direct buiten functie gesteld

politieauto1
Foto: Jos @ FPS-Groningen

Een van de mannen die dinsdag is opgepakt bij de grootscheepse actie in Den Haag tegen criminele pakhuizen of ‘spookwoningen’ is een adviseur van de politietop. Dit meldt Omroep West. Volgens de Telegraaf gaat het om de Surinaamse-Nederlander Donovan A. 

De politie meldt vandaag dat de verdachte, werkzaam bij de politie in Den Haag op de afdeling Facilitair Management (FM), buiten functie is gesteld. De FM-afdeling gaat over vastgoed en huisvesting binnen het korps. De agent in kwestie wordt verdacht van witwassen. Zijn directe collega’s zijn hierover geïnformeerd. “Voor collega’s waarvan is vastgesteld dat ze de grens overschrijden, is in het korps geen plaats”, zegt korpschef Erik Akerboom in reactie op enkele recente integriteitskwesties waarbij politiemedewerkers betrokken zijn.

“Deze incidenten raken alle politiemensen die 24/7 klaar staan voor de veiligheid van Nederland. Elk incident is een klap in hun gezicht”, zegt Akerboom. “Politiewerk is mensenwerk en mensen maken fouten. Soms onbewust, maar helaas soms ook bewust. En het is goed dat we daar eerlijk en transparant over zijn. En van leren om risico’s in de toekomst te verkleinen.”

“Mensen die hem kennen zijn stomverbaasd”, zegt Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB) tegen Omroep West. “Hij was strategisch adviseur van de korpsleiding. Hij adviseerde bijvoorbeeld over de aankoop van bodycams. Aankopen die met veel geld gemoeid gaan.’ Volgens collega’s van de corrupte politieman was het ‘een sociale en aardige vent.”

Volgens Struijs had de verdachte agent toegang had tot de inner circle van de politie. Er wordt daarom een disciplinair intern onderzoek naar de topman ingesteld. “Er moet nog worden onderzocht of hij misbruik heeft gemaakt van politieinformatie. Er zal worden gekeken naar zijn opvraaggedrag, wat hij in de systemen heeft opgezocht,” aldus de voorzitter.

Bij de grote politieactie naar spookbewoning heeft de politie miljoenen euro’s aan contant geld gevonden. Tijdens de actie dinsdagochtend werden 35 locaties in Den Haag, Rijswijk, Zoetermeer, Nootdorp en Rotterdam doorzocht en zeventien personen aangehouden. Ook nam de politie in verschillende woningen vijf vuurwapens, verdovende middelen en veertien auto’s in beslag.