Surinaamse onderneemster Gilly Emanuels (38) te gast bij Jinek

gilly emanuels-1-1
Gilly Emanuels sprak vorig jaar haar sympathisanten toe in Hilversum. Beeld: NH Nieuws.

De Surinaamse onderneemster Gilly Emanuels zit vanavond aan tafel in het televisieprogramma Jinek. De 38-jarige vrouw hoorde vanmiddag in Utrecht 120 uur taakstraf tegen zich eisen, nadat zij in 2017 maandenlang getreiterd werd door racistische hangjongeren.

Emanuels runde destijds een ijssalon in Hilversum. De jongeren gooiden een steen door haar winkelruit en riepen kwetsende kreten, zoals ‘kankernegerin’, ’kankerzwarte’ en ’kankeraap’. Het Openbaar Ministerie (OM) vond deze woorden niet discriminerend, omdat ze aan een individu gericht waren en niet aan een groep. Ook werd een Surinaamse vlag met poep besmeurd en voor haar winkeldeur achtergelaten. De gemoederen liepen op een gegeven moment zo hoog op, dat ze de jongeren met een stok te lijf ging. Dit werd vastgelegd op camera en ging viraal op social media.

De vrouw kreeg veel bijval van buurtbewoners. Er werd zelfs een heuse mars genaamd ‘Walk with Gilly’ georganiseerd om steun te betuigen aan Emanuels. Ook vanmiddag waren er ruim honderd aanhangers aanwezig bij de rechtbank.

Afschrikken

Volgens Emanuels had zij eerder een mandarijn tegen zich aangegooid gekregen. Ze vreesde dat de jongens haar zoontje van drie iets aan zouden doen. “Ik was alleen met een kind van 3, en een minderjarige medewerkster van 16. Ik was bang. Ik was gewaarschuwd dat ze ook priemen hadden. Wat als ik niet reageer op die gegooide mandarijn? Volgende keer is het een baksteen. Ik ben naar ze toe gelopen met een dweil. Niet met de intentie om te slaan, maar om ze af te schrikken”, aldus de onderneemster.

Vervolging

Het OM besloot uiteindelijk om Emanuels, die inmiddels uit Hilversum is vertrokken na alle commotie en gestopt is met haar ijssalon, te vervolgen voor mishandeling, omdat een van de jongens aangifte tegen de vrouw deed. De 19-jarige Bobby L. werd vervolgd voor belediging. De overige twee relschoppers, Chesney S. en Jeffrey S. werden niet vervolgd.

Taakstraf

Het OM eiste vandaag 120 uur taakstraf tegen Emanuels, waarvan 60 uur voorwaardelijk. “Het recht in eigen hand nemen mag en kan absoluut niet. Ze heeft haar toorn gericht op een willekeurige jongen van wie absoluut niet vaststond dat hij aandeel had in enig eerder incident.”, aldus de officier van justitie.

De Officier eist daarnaast dat Emanuels het kapotte shirt en de oordopjes van een van de jongens vergoedt. Ook eist de OvJ dat Emanuels 200 euro vergoeding voor immateriële schade betaalt.

De rechter doet op 20 februari om 12:30 uur uitspraak in de zaak.

Vanavond doet Emanuels haar verhaal in het televisieprogramma Jinek. Jinek is te zien om 23:00 uur op NPO1.