Surinaamse onderneemster Gilly Emanuels vrijgesproken van mishandeling

gilly emanuels-1-1
Gilly Emanuels sprak vorig jaar haar sympathisanten toe in Hilversum. Beeld: NH Nieuws.

De Surinaamse onderneemster Gilly Emanuels (38) is vandaag in Utrecht door de rechter vrijgesproken van mishandeling. Het Openbaar Ministerie (OM) had een taakstraf van 120 uur geëist, waarvan 60 uur voorwaardelijk. De rechter ging daar niet in mee.

Volgens de rechter is bewezen dat Emanuels de nu 20-jarige Chesney S. heeft mishandeld, maar heeft dit gedaan omdat ze “emotioneel geraakt werd toen de jongeren een mandarijn in haar richting gooiden waar haar zoontje bij was”. De vrouw is ontslagen van rechtsvervolging. Ook hoeft de onderneemster de geëiste 200 euro schadevergoeding niet te betalen.

“Dit is het einde van een lange nachtmerrie. Ik kan verder met mijn leven, want dat heeft anderhalf jaar stilgestaan. Ik heb doorgevochten, ook voor mijn kinderen. Een veroordeling zou een mes in mijn rug zijn geweest”, aldus een zeer opgeluchte Emanuels na de uitspraak.

Geterroriseerd

Emanuels runde in 2017 een ijssalon in Hilversum. De jongeren gooiden een steen door haar winkelruit en riepen kwetsende kreten, zoals ‘kankernegerin’, ’kankerzwarte’ en ’kankeraap’. Het Openbaar Ministerie (OM) vond deze woorden niet discriminerend, omdat ze aan een individu gericht waren en niet aan een groep. Ook werd een Surinaamse vlag met poep besmeurd en voor haar winkeldeur achtergelaten. De gemoederen liepen op een gegeven moment zo hoog op, dat ze de jongeren met een stok te lijf ging. Dit werd vastgelegd op camera en ging viraal op social media.

De vrouw kreeg veel bijval van buurtbewoners. Er werd zelfs een heuse mars genaamd ‘Walk with Gilly’ georganiseerd om steun te betuigen aan Emanuels. Ook vandaag waren er weer tientallen mensen aanwezig bij de rechtbank om de vrouw te steunen.

Het Openbaar Ministerie vervolgd ook een van de andere jongens, Bobby L. Hem wordt belediging ten laste gelegd. Onduidelijk is wanneer die zaak voor de rechter komt.