Suriname en Guyana meegenomen in studie over mensensmokkel

De Caribbean Community (caricom) is een onderzoek gestart naar de status van mensensmokkel en handel in de regio. Waaronder Suriname, Guyana en Haïti worden in dit onderzoek meegenomen zo laat de Times of Suriname weten.

In Suriname en Guyana wordt er geklaagd over mensensmokkel die plaats zou vinden met bewoners van Haïti die hun land ontvluchten door armoede en zo ten prooi vallen van mensenhandelaren. Volgens Caricom is het geen geheim dat mensenhandel en smokkel gerelateerd is aan criminaliteit en dan ook ernstige zorgen met zich meebrengen.

Het is een enorme uitdaging voor diverse landen om de criminele netwerken goed in beeld te brengen en te ontmantelen. “Mensenhandel wordt steeds meer geïdentificeerd als één van de grootste transnationale georganiseerde misdaden en één van de minst gerapporteerde vormen van criminaliteit in de wereld laat het secretariaat van Caricom weten in een verklaring. Het onderkent dat er onvoldoende data beschikbaar zijn om de omvang van de criminele activiteiten in de regio te bepalen. Hierdoor is er weinig zicht op potentiele slachtoffers en modus operandi van de daders.

Een Canadese firma is aangesteld om het onderzoek te doen. Het gaat om Barnet and Company Canada Limited. Het tiende Europese Ontwikkelingsfonds zal opdraaien voor de financiering. Het onderzoeksteam, geleid door Victoria Knox, heeft al hearings gehouden op Trinidad and Tobago. Volgens Knox kan nu al vastgesteld worden dat de mensenhandelaren op het eiland zeer secuur en georganiseerd zijn. De vraag naar vrouwen voor de seksindustrie neemt toe op het eiland en dat is waar de ondernemers zich momenteel vooral op concentreren. De bedoeling is om ook snel een bezoek te brengen aan Suriname.