Telegraaf rectificeert berichtgeving omtrent Surinaamse zakenman Radj O.

vliegtuig, suriname, cocaine, saramacca, drugs
Het vliegtuig dat onderschept werd in Saramacca, Suriname en 488 kilo cocaïne aan boord had.

De Telegraaf rectificeert vandaag de berichtgeving omtrent de Surinaamse zakenman Radj.O. Crimejournalist Mick van Wely schreef op 20 maart jongstleden dat O. in Suriname bekend zou staan onder de bijnaam ‘Escobar’.

Ook werd de zakenman in het artikel een ‘cokekopstuk’ genoemd en zou hij nauwe banden onderhouden met de Nationale Democratische Partij (NDP) van president Desi Bouterse. De krant meldt in de rectificatie ook dat de duikboot die vorig jaar werd aangetroffen in Saramacca zich op enkele kilometers afstand van het het terrein van de zakenman bevond.

Vliegtuig

O. is hoofdverdachte in de drugszaak, waarbij in maart vorig jaar een vliegtuig met 488 kilo cocaïne op zijn rijstareaal is onderschept in het district Saramacca. De zakenman vertrok kort na de onderschepping naar Nederland, waar hij in oktober werd aangehouden. Hij zit nog steeds vast. O. ontkent enige betrokkenheid in de zaak.

Uitlevering

Suriname heeft Nederland in juni vorig jaar om uitlevering van O. gevraagd, maar hier is door Nederland nog niet op gereageerd. De Surinaamse kantonrechter Maureen Dayala zei eerder deze maand tegen de Surinaamse krant de Ware Tijd dat zij uit informele bronnen heeft begrepen dat de uitlevering verschoven is naar mei.

Dayala heeft het onderzoek in de strafzaak tot 1 april geschorst, omdat het Openbaar Ministerie (OM) nog bezig is met het onderzoek. Volgens de krant zijn er door de politie onder andere de mastgegevens verzameld van gehouden telefoongesprekken. Ook zijn er verklaringen van anonieme getuigen, die recentelijk zijn vastgelegd bij een politieverhoor, aan het onderzoekdossier toegevoegd.

De rectificatie zoals die vandaag op de website van de Telegraaf verscheen:

telegraaf, rectificatie, radj o, suriname
De rectificatie van de Telegraaf. Beeld: Telegraaf.
telegraaf, oedit, suriname
De kop van het artikel zoals die op 20 maart jongstleden op de website van de Telegraaf verscheen. Beeld: Telegraaf.