TUI: ‘Lekkende brandstoftank Dreamliner is fabricagefout Boeing’

tui dreamliner 787, boeing
Een Boeing 787 Dreamliner toestel van TUI. Foto: Anna Zvereva

De vertraging van de TUI-vlucht naar de Dominicaanse Republiek is veroorzaakt door een lekkende brandstoftank van een van de 787 Dreamliners. Dit meldt een woordvoerder van TUI aan deze website. 

Controle

“De vertraging op 19 januari werd veroorzaakt door een druppelende brandstoftank. Dit is net voor vertrek geconstateerd. Er moest eerst een controle worden uitgevoerd, want hoe klein het defect ook lijkt; veiligheid gaat voor alles. Op geen enkel moment is er enig gevaar geweest voor de passagiers en crew, veiligheid in de lucht is onze allergrootste prioriteit. Het bleek uiteindelijk om een relatief onschuldig defect te gaan, maar dat wisten wij niet op voorhand en veiligheid krijgt voorrang boven punctualiteit” aldus TUI in een verklaring.

Ander toestel

De vakantievlieger dacht het probleem snel te kunnen verhelpen, maar dit was niet het geval. Een lange vertraging was het gevolg “Er werd een andere toestel gecontracteerd, maar deze kon pas de volgende dag aanwezig zijn.” De passagiers zijn in een hotel op Schiphol ondergebracht. De passagiers op Punta Cana waren ook gedwongen om een nacht langer in hun hotel te verblijven.

Fabricagefout

TUI zegt dat de fout niet bij hen ligt en beroept zicht op buitengewone omstandigheden. “Pas na uitgebreide inspectie bleek dat de lekkage was ontstaan door een fout tijdens de productie van dit toestel bij Boeing.” Als dit gehonoreerd wordt, kan een passagier geen claim indienen bij de luchtvaartmaatschappij. Inmiddels is het toestel gerepareerd en weer in gebruik.

Boeing zelf wilde nog niet reageren op het incident. “We bevestigen noch ontkennen de oorzaak van het voorval. Dat wordt onderzocht”, zei een woordvoerder van de Amerikaanse vliegtuigbouwer tegen De Telegraaf.

Klacht

Passagier laten het er echter niet bij zitten. “Toch geloven we eerder dat TUI zich in alle bochten wringt om onder de wettelijke compensatieplicht uit te komen. Toeristen wijsmaken dat het hier zogenaamd om een fabrieksfout gaat, pikken we niet. We hebben een klacht ingediend bij de Nederlandse luchtvaartinspectie”, zegt de gedupeerde reiziger Ditte den Boer.

De Nederlandse luchtvaartinspectie (ILT) is ook op de hoogte en doet uitgebreid onderzoek naar het incident.

Hendrik Noorderhaven, directeur van EUclaim, denkt niet dat de schuld afgeschoven kan worden op Boeing. “Wij gaan TUI voor de rechter slepen als ze niet over de brug komen. Ze moeten aantonen dat dit de schuld is van Boeing. Een technisch mankement is volgens de wet het risico van de vliegmaatschappij. Geen overmacht.”

TUI heeft in totaal drie 787 Dreamliners in bezit. De luchtvaartmaatschappij zegt dat de twee overige toestellen dit euvel niet hebben.