TV: Surinaams gezin doet woningruil met dorpsfamilie uit Brabant

familie tojo, suriname, meeuwen, jouw stad ons dorp
De Surinaamse familie Tojo voor de Brabantse woning in Meeuwen. Foto: NTR.

Na de televisieprogramma’s ‘Jouw vrouw, mijn vrouw’ en ‘Steenrijk, straatarm’ is er nu een nieuwe variant: ‘Jouw stad, ons dorp’. In de eerste aflevering ruilt een Surinaams gezin van woning met een dorpsfamilie uit Brabant.

In Den-Haag woont de Surinaams-Creoolse familie Tojo. Vader Jose en zijn vrouw zijn beiden geboren in Suriname. Zij hebben drie dochters. Uit het Brabantse dorp Meeuwen komen Wilbert en Petra met hun twee tienerzoons.

Woningruil

Ergens tussen Brabant en Zuid-Holland ontmoeten de gezinnen elkaar om de huissleutels uit te wisselen. Bij Wilbert en Petra is de huidskleur van de Tojo’s het gespreksonderwerp, tot hun zoon daar iets van zegt. Petra vindt de benedenwoning van de Tojo’s maar niets. “Dat mensen zo moeten leven”, aldus Petra. Daarnaast missen de Brabanders het plattelandsgevoel. Toch besluit de familie om er op uit te gaan en de Haagse buurt te verkennen. Wilbert zou, als PVV-stemmer, Geert Wilders weleens willen zien.

In Meeuwen vinden de bewoners de Tojo’s erg interessant. Het gezin wordt met open armen ontvangen. Ook worden er Surinaamse lekkernijen gegeten en op zijn Surinaams gedanst in het buurthuis, waar de Brabantse ouderen allemaal vrolijk aan mee doen. “Ik vind dit een ontzettend leuke ontmoeting!”, zegt een van de oudere.

‘Jouw stad, ons dorp’ is donderdagavond om 21:30 uur te zien op NPO1.