Twintig jaar cel geëist tegen Schiedamse ‘tippelkiller’

rechtbank rotterdam

De Surinaamse Nederlander Albert B. (59) hoorde vandaag in de rechtbank in Rotterdam twintig jaar cel tegen zich eisen voor de moord op Francis Garcia Hofland (22) en Berendina Stijger (45) in 1991 en 1990. Het Openbaar Ministerie (OM) acht verkrachting en doodslag bewezen in beide zaken.

De Schiedammer werd in eerste instantie in verband gebracht met de moord op vijf vrouwen. Uiteindelijk vervolgde het OM hem voor twee moorden. Op prostituee Francis en de dakloze Berendina is sperma van B. aangetroffen. De Schiedammer kwam vorig jaar in beeld na dna-verwantschapsonderzoek in de landelijke databank.

Woning

Rechercheurs troffen een grote hoeveelheid vrouwenslips aan in de woning van B. Ook waren er foto’s van naakte vrouwen te zien op de wc-bril met de kleding omhooggetrokken, veel schaamhaar en afgedekte borsten. Francis en Berendina werden op dezelfde manier aangetroffen, met talloze messteken en de keel doorgesneden.

Pieter Baan Centrum

Volgens het Pieter Baan Centrum (PBC) lijdt B. al sinds de jaren tachtig aan een chronische psychische stoornis. De Schiedammer hoort stemmen in zijn hoofd en vertoont schizofrene trekken. Of dat verband houdt met de misdaden, is niet bekend volgens het PBC.

B. heeft altijd ontkend dat hij de vrouwen heeft verkracht of vermoord.