Uitgeverij haalt omstreden kinderboek van website af

suriname here we come, sanne de bakker--

Uitgeverij Kluitman, een van de oudste zelfstandige uitgeverijen in Nederland, heeft het kinderboek  ‘Suriname, here we come’ van Sanne de Bakker van de website afgehaald. Het boek zorgde gisteren voor ophef op social media, omdat het onwaarheden en stereotyperingen bevat.

“Het spijt uitgeverij Kluitman te horen dat een boek van auteur Sanne de Bakker, ‘Suriname here we come’ (oorspronkelijk verschenen bij een andere uitgever) mensen met een aantal passages heeft gekwetst. Dit is nooit de bedoeling geweest. Kluitman heeft daarom besloten het boek van deze website te halen en niet meer leverbaar te maken”, schrijft uitgeverij Kluitman in een statement op de website.

Wel zijn er op social media kritische geluiden te horen over het statement van Kluitman. “Dit is onzin. Een uitgever leest altijd eerst voor ze publiceren”, schrijft Casper Sa op Facebook.

‘Weetjes’

Het kinderboek, wat in 2012 werd uitgebracht door uitgeverij Pimento, wordt op de website van Sanne de Bakker gepromoot als “Eerste deel van een supergrappige serie, met veel fantastische weetjes over Suriname”. Een van die weetjes is volgens haar dat het in Suriname heel normaal is om vreemd te gaan en dat de meeste mannen een buitenvrouw hebben. Ook claimt zij dat er heel vroeger mensen in Suriname waren die zichzelf als slaaf verkochten. Daarnaast zouden Surinamers een lange intro nodig hebben en niet in staat zijn om een telefoongesprek te beëindigen. 

Verkrijgbaar

Hoewel Sanne de Bakker op Facebook schrijft excuses te hebben gemaakt voor het boek, is het nog steeds te bestellen via haar website. Ook wordt het boek te leen aangeboden in de bibliotheek in Amsterdam-Zuidoost. Daarnaast in het ook verkrijgbaar in diverse Rotterdamse bibliotheken.

UPDATE 09-07-2018, 08.15 uur:

Ook Bol.com heeft het boek van de website gehaald en is niet meer te bestellen.