Vader (74) en twee zoons vast voor smokkel van meer dan 3000 kilo cocaïne

cocaine, bananen, smokkel maart 2019
De cocaïne zat verstopt in dozen met bananen. Foto: Politie Nederland.

Drie mannen van een Nederlandse familie zijn de afgelopen weken aangehouden in België en Spanje. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de smokkel van bijna 3300 kilo cocaïne in 2017.

Het gaat om een 74-jarige vader en twee zoons (51 en 44), alle drie woonachtig in België en Spanje.

De cocaïne werd in januari 2017 onderschept bij een transportbedrijf in Hazeldonk. De drugs zat verstopt in een container met bananen. De container was van Zuid-Amerika via de haven van Antwerpen naar Nederland gekomen. De cocaïne had een waarde van ruim 80 miljoen euro.

Onderzoek

De afgelopen twee jaar is er door de politie onderzoek gedaan in de zaak. Dit onderzoek, genaamd ‘Imperial’, leidde naar een vader en twee zonen die in Spanje en België woonden. In februari werden zoekingen gedaan in hun woonhuizen, en bij bedrijven in Nederland, Spanje en België. Er is beslag gelegd op onroerend goed ter waarde van ruim een miljoen, vier luxe auto’s, contant geld en bankrekeningen. Een van de zonen werd in Spanje aangehouden, zijn broer in Duitsland. Afgelopen weken zijn zij overgeleverd aan Nederland en vastgezet. De vader van de zoons meldde zichzelf bij de politie.

Het onderzoek wordt voortgezet. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten. Deze en volgende week beslist de raadkamer van de rechtbank in Zwolle of de mannen langer vast blijven zitten. De cocaïne is inmiddels vernietigd.

cocaine, bananen, smokkel maart 2019-
De in beslag genomen voertuigen. Foto: Politie Nederland.