Veel kritiek op uitblijven AMBER Alert vermiste Orlando (17)

orlando boldewijn, vermist, Rotterdam, ypenburg, amber alert, vermist kind alert--

De 17-jarige Orlando Boldewijn is inmiddels acht dagen vermist, maar nog steeds is er geen AMBER Alert door de politie verstuurd. De Rotterdamse tiener stuurde vorige week zondagavond omstreeks 23.45 uur een WhatsApp bericht naar zijn moeder dat hij naar huis kwam. Hier kwam hij echter nooit aan en sindsdien ontbreekt van hem elk spoor. Het niet versturen van een AMBER Alert in deze zaak roept bij velen veel vragen op, ook bij de familie en vrienden van Orlando.

Meerderjarig

De vermiste Orlando Boldewijn is 17 jaar, maar zijn zaak werd de eerste vier dagen door de politie als een meerderjarige behandeld. Dit betekende dat zijn mobiele telefoon niet afgestapt mocht worden wegens de schending van privacy. Hiervoor is dan ook toestemming van het Ministerie van Justitie vereist. Bij een minderjarige kan er direct worden overgegaan op het checken van de GSM. Waarom de politie deze aanpak hanteerde is niet duidelijk.

Op Facebook en Twitter reageren mensen verbaast, geïrriteerd en boos. “Zijn de eerste 24/48 uur niet het belangrijkste? 17 is geen 18, dus die grens is toch duidelijk?”, schrijft iemand op Facebook.

Vermist Kind Alert

De politie deed gisteren, een week na de vermissing, een Vermist Kind Alert uit voor Orlando. Dit betekent dat de politie zich ernstig zorgen maakt over het welzijn van de Rotterdammer, maar dat zij niet denken dat hij in direct levensgevaar is. Er wordt bij een Vermist Kind Alert ook geen SMS-bericht verstuurd. Bij een AMBER Alert daarentegen is er sprake van direct levensgevaar en is dit wel het geval.

Sommige wijten het niet versturen van een AMBER Alert aan de huidskleur van Orlando. “Laten we eerlijk zijn, als hij Koen heette en hij blond was, dan zouden ze hemel en aarde voor hem bewegen”, laat iemand in een reactie op Facebook weten. Ook wordt de vergelijking met Anne Faber gemaakt, waarbij “het hele land in rep en roer was” toen de Utrechtse na een fietstocht verdween.

Criteria:

Het Landelijk Bureau Vermiste Personen van de Nationale Politie is verantwoordelijk voor het uitsturen van een AMBER Alert en hanteert strikte criteria:

  • het kind is (zeer waarschijnlijk) ontvoerd door een onbekend persoon of personen, of het kind is vermist en er bestaat direct gevaar voor het leven van het kind.
  • het vermiste kind moet jonger zijn dan 18 jaar.
  • er is voldoende informatie over het slachtoffer, een mogelijke ontvoerder of een gebruikte auto, zodat met een AMBER Alert de kans vergroot wordt dat het kind gelokaliseerd kan worden.
  • het AMBER Alert moet zo snel mogelijk na de ontvoering of vermissing worden gebruikt.

BRON: AMBERAlert.nl

Beslissing

De politie laat ik een reactie weten dat Orlando niet aan de criteria van een AMBER Alert voldoet en dat er daarom ook geen alert verstuurd is.

“Wij generen op dit moment onwijs veel media aandacht voor de vermissing. Wij doen er alles aan om Orlando terug te vinden. Het is maar de vraag of het nog meer aandacht zou opleveren. Wij gaan geen hele discussies aan over al dan niet het AMBER Alert. Waar het om gaat is dat hij zo snel mogelijk wordt teruggevonden en dat wij alles wat we kunnen inzetten daarvoor inzetten. Wij maken deze beslissing ook niet. Wij hebben wel overleg, maar het is een ander orgaan die de keuze uiteindelijk maakt”, aldus een woordvoerder van de politie.