Verdachte broers opgepakt voor aanslag op Turkse consulaat Rotterdam

turkse ambassade rotterdam
De Turkse ambassade in Den-Haag. Foto: Dqfn13

De politie heeft maandag vier Marokkaans-Nederlandse mannen opgepakt die worden verdacht van betrokkenheid bij terrorisme. De mannen zouden gesproken hebben over het plegen van aanslag op het Turkse consulaat of ambassade in Rotterdam.

Aanslag

De Rotterdammer Jaouad A. kreeg in november vier jaar cel. In zijn huis lagen alle ingrediënten voor het plegen van een aanslag: een kalasjnikov, munitie, explosieven, video’s, handleidingen en een IS-poster. De bevestiging kwam nadat er een gesprek van hem afgeluisterd was.

“Het is niet moeilijk om iets te bombarderen ofzo”, zegt A. in het afgetapte gesprek. „De ambassade is vijfhonderd meter lopen, ik zie daar altijd Turken naartoe gaan, je gooit iets naar binnen, je schiet, sowieso kan ik die dingen gewoon doen, maar die mensen daarbinnen zijn wel moslim. Of ze nou supergelovig zijn of niet. Ga je dan gooien? Dan kies ik liever toch die Hollanders”, aldus Jaouad A. in het afgeluisterde gesprek.

Gesprekspartners

Twee gesprekspartners klonken nog radicaler dan A. Zij hadden er geen problemen mee als moslims eventueel geslachtofferd werden. Enkele weken na het gesprek werd Jaouad A. opgepakt.

De gesprekspartners zijn vandaag ingerekend in Oudenbosch. Het gaat om twee broers van 26 en 29 jaar. Ook is er een man van 37 aangehouden in Roosendaal. De vierde verdachte werd in België gearresteerd.

Volgens de advocaat van amateurspion Jimmy F. zou zijn cliënt de gouden tip hebben gegeven die leidde tot de aanhouding van Jaouad A.