Was Orlando ook het slachtoffer van anti-homogeweld via datingapp?

orlando boldewijn-

Dit weekend waren twee mannen het slachtoffer van anti-homogeweld in Dordrecht. Beiden werden in de val gelokt via Grindr, een datingapp voor homoseksuele mannen. Datingapps voor homoseksuele mannen worden steeds vaker gebruikt voor andere doeleinden dan alleen daten, zoals afpersing, diefstal en geweldpleging. Grindr en Bullchat zijn de twee bekendste en meest gebruikte datingapps in de homoscene. 

Afpersing

In de periode van november 2016 tot en met januari 2017 kwamen alleen al in Leeuwarden en omgeving vijf aangiftes binnen van diefstal en afpersing. In alle vijf de gevallen werd duidelijk dat de aangever contact had gezocht via Bullchat of Grindr.

Tussen juli 2016 en juni 2017 bedreigde een man minstens vijf mannen met geweld in en om Amsterdam. Alle vijf kwamen met de afperser in contact via Bullchat.

Orlando Boldewijn

Ook de 17-jarige Orlando Boldewijn had een afspraak via Grindr in Den-Haag, voordat hij vermist raakte. Zijn lichaam werd een week later, door een concrete en anonieme tip, teruggevonden in de plas de Blauwe Loper in de Haagse wijk Ypenburg.

Was de Rotterdammer soms ook het slachtoffer van anti-homogeweld? Was het een uit de hand gelopen afpersing? Of toch gewoon een noodlottig ongeval?

Zeker is wel dat Orlando op een bootje is geweest dat in de Blauwe Loper lag. “Op het bootje is een contact geweest. Het lag in de buurt van de vindplaats van Orlando”, zegt een woordvoerder van de politie. Het bootje is van een man die niet ver van woont van de plaats waar Orlando uit het water is gehaald. Het vaartuig is op sporen onderzocht en ligt verzegeld op de plas. De politie laat verder niets los.

De Rotterdamse politie is nog steeds onafgebroken bezig met het onderzoek naar hoe Orlando om het leven is gekomen.

Oproep

De Haagse journalist Martijn Mastenbroek doet een oproep aan de anonieme tipgever om zich nogmaals te melden. Hij schrijft in zijn blog: “Een week lang heb je met een geheim rondgelopen. Terwijl de politie aan het flyeren was in trams, bussen en metro’s, wist jij allang dat hij nooit meer thuis zou komen. Orlando lag namelijk in het water van de Blauwe Loper in Ypenburg.”

“Werd de druk je te veel en belde je de precieze vindplek door naar Meld Misdaad Anoniem? Het is een juiste stap geweest, maar niet de laatste. Je weet dat er een tweede stap gezet moet worden! De familie en vrienden van Orlando hebben het recht om te weten wat er is gebeurd.”

“Misschien was het wel een ongeluk en ben je geschrokken? Was je jezelf niet en is er iets helemaal misgegaan? De stap naar de waarheid moet worden gezet. Het wordt tijd de je naar voren stapt en alles uit de doeken doet. De opluchting zal groot zijn. De consequenties misschien ook, maar zonder antwoorden blijft deze nachtmerrie voortleven; bij iedereen en voor jou misschien nog wel het meest. Wie je ook bent. Waar je ook bent. Pak de telefoon en bel de politie.”