Wibra in opspraak om kinderlingerie met kant

wibra, kinderlingerie, winkel
Foto: M. Minderhoud

Steeds meer winkels verkopen lingerie voor kinderen en bh’s met opvulling. Ook de Wibra is hiermee recent gestart. “Seksualisering van kinderen is een trend”, zegt Justine Pardoen van Ouders Online tegen RTL Nieuws. Klik hier voor een foto van de kinderlingerie van de Wibra.

Omkleden

Ook Ilse van der Pol viel het op toen zij een vestiging van de Wibra bezocht. “Het ondergoed was rood, kant en doorschijnend. Ik stond er echt van te kijken. Wat nou als een kind zich moet omkleden met een leraar erbij of met klasgenootjes?” 

HEMA

In 2016 kwam HEMA in opspraak omdat ze kinderlingerie verkochten. Pardoen merkt op dat seksualisering van kinderen een trend is en ziet twee partijen in deze kwestie. “Er zijn ouders die het verschrikkelijk vinden dat kinderen te snel groot gemaakt worden. Ze vinden het voor jonge kinderen te vroeg om lingerie te dragen.”

Aan de andere kant heb je ouders die de ontwikkeling minder ernstig opvatten. “Die vinden dat kinderen de hele dag op televisie en internet genoeg dingen zien. Zij willen dit probleem niet groter maken dan het is.”

Trend

Melanie Meijer van Stichting Kind en Seksualiteit ziet ook een trend in de seksualisering van kinderen. Zij ziet ook erg veel stereotyperingen. “Je ziet stoere kleren voor jongens, en meisjes die heel vrouwelijk gekleed zijn. Ik vind het jammer dat vrouwen worden neergezet als sexy. Helemaal in een maatschappij waar net een #MeToo-discussie is.”

Meijer denkt dat het idee om lingerie voor kinderen te gaan verkopen vooral commercieel gedreven is. “Daar moet niet veel achter worden gezocht, maar door dit soort verkoop houden we het stigma dat het beeld van de vrouw sexy moet zijn in stand. De lingerie verbieden gaat me te ver, maar laten we alsjeblieft goed nadenken of je dit wel of niet voor kinderen wil aanbieden. Want waar ligt de grens?”

Reactie Wibra tegenover RTL Nieuws:

“Wibra verkoopt kinderondergoed, geen kinderlingerie, en dat doen we al jaren naar grote tevredenheid van onze klanten. Wij zijn een ondergoedleverancier voor alle leeftijden, van newborn rompertjes tot maat XXL voor heren en dames. Vanuit de markt is er vraag naar verschillende soorten en uitvoeringen van ons ondergoed. Wibra sluit met een brede lijn in uitvoeringen aan op deze vraag. Onze klanten bepalen uiteindelijk zelf welke soort ondergoed de voorkeur heeft en past bij het kind.”

Tienercollectie

“De hipsteronderbroek waar u aan refereert, wordt verkocht in de tienercollectie en in de maten 140/146 tot en met 164/170 verkocht. Wibra biedt een brede range kinderondergoed aan in diverse kwaliteiten van katoen en elastaan, daarnaast één model in kant. Er hebben zich nog geen klanten gemeld met klachten over dit artikel.”