Wie is Michael P. uit Zeewolde en waarom liep hij vrij rond?

anne faber

Michael P. (27) uit Zeewolde werd gister opgepakt voor betrokkenheid bij de verdwijning van Anne Faber. De man is in 2012 veroordeeld voor een brute dubbele verkrachting en een aantal gewelddadige overvallen. Hij kreeg destijds elf jaar gevangenisstraf opgelegd, maar blijkbaar liep hij alweer vrij rond. 

De politie laat op dit moment niet los hoe zij P. op het spoor zijn gekomen. Mogelijk is dit door DNA-sporen op de spullen van Anne, die eerder gevonden werden bij Huis ter Heide. Zijn kamer in de psychiatrische inrichting is grondig onderzocht op sporen en hij is gisteravond ook direct verhoord.

Toevallige ontmoeting

De politie vermoedt een toevallige ontmoeting. Anne kwam die vrijdagavond mogelijk P. tegen, iemand die niet terugschrikt voor heftig geweld om aan zijn eigen gerief te komen. In 2010 slaat hij op Koninginnedag toe tijdens festiviteiten in Nijkerk. Onder dwang van een nep-vuurwapen dwingt hij twee meisjes van 16 en 17 jaar de bosjes in om seksuele handelingen bij hem te verrichtten.

Cocaïneverslaving

Het geweld blijft aanhouden. Samen met een handlanger pleegt hij meerdere gewelddadige overvallen in Nijkerk en Harderwijk. Geld en telefoons worden hierbij buitgemaakt. Volgens zijn toenmalige advocaat was P. verslaafd aan cocaïne.

Bekende familie

De familie P. is bekend in Zeewolde. Zijn moeder en zus runde er een eetcafé. Er gaan wilde verhalen over P. de ronde. Zo zou hij zijn vader hebben mishandeld en zijn toenmalige vriendin hebben bewerkt met een kapot bierglas toen zij een einde aan de relatie wilde maken. Een Zeewoldenaar kent P. nog van vroeger en noemt hem een ‘compleet ontspoorde gast’.

Gevangenisstraf

In 2011 kreeg hij zestien jaar celstraf opgelegd. “Met name vanwege het ernstige en gruwelijke karakter van de verkrachtingen, in samenhang bezien met de verklaringen van een getuige en medeverdachte dat verdachte trots was op de verkrachtingen en blij was dat een droom was uitgekomen”. Frappant genoeg vond justitie deze straf te hoog en er kwam een hoger beroep. Uiteindelijk kreeg P. twaalf jaar celstraf. Hij wilde niet meewerken aan een persoonlijkheidsonderzoek bij het Pieter Baan Centrum, de rechtbank kon hem hierdoor door geen tbs opleggen.

Na zeven jaar van zijn celstraf uit te hebben gezeten kwam hij terecht bij Altrecht Aventurijn, een psychiatrische inrichting in Den Dolder. P. werkte hier aan zijn terugkomst in de maatschappij. Onder welk toezicht hij stond en waarom hij, klaarblijkelijk, vrij heeft kunnen rondlopen is tot op heden niet bekend.