Zus Nsimire flyert in Zwolle in een poging haar zusje terug te vinden

nsimire massembo, vermist, den haag
De vermiste Nsimire Massembo (14) uit Den Haag.

De 19-jarige Akonkwa Massembo, de zus van de vermiste Nsimire, is gisteren met vrienden gaan flyeren in Zwolle in een poging om haar zusje terug te vinden.  

Akonkwa woont in de buurt van Zwolle. “Misschien wilde ze wel naar mij komen en is er hier iets gebeurd”,  zegt Akonkwa tegen een verslaggever van het NRC. Er zijn geen specifieke aanwijzingen dat Nsimire zich in Zwolle heeft begeven. “Maar ik wil toch iets doen.” Samen met vier vrienden van school loopt ze door de stad en deelt ze flyers uit aan passerende mensen en plakken zij affiches op muren.

Loverboys

Een voorbijganger vraagt aan Akonkwa of Nsimire niet door loverboys onder de duim wordt gehouden. “Dat kan. Maar mijn zusje is heel slim en stoer. Ik heb haar altijd geleerd: als een jongen zegt dat je iets moet doen, zeg dan nee”, antwoord Akonkwa.

Akonkwa zit zelf op het speciaal voortgezet onderwijs. Ze kwam enkele jaren geleden in aanraking met ‘de verkeerde mensen’ en ging uit huis om begeleid te gaan wonen. Daar wil ze verder niet op ingaan. “Het is te heftig om over te praten.” Akonkwa gaat in het weekend vaak naar haar ouders, haar broertje en drie zusjes in Den Haag. Het gezin kwam in 2005 vanuit Congo naar Nederland.

Rusteloos

Akonkwa, die de slaap maar nauwelijks kan vatten, onderhoud goed contact met haar broertje. “Om vier uur ’s nachts bel ik mijn broertje om erover te praten. We proberen elkaar gerust te stellen.” Dat lukt niet, vertelt ze. “Als ze is weggelopen, dan zou ze aan mij toch iets laten horen?” 

Hulp

De politie houdt rekening met het scenario dat Nsimire geholpen wordt door een of meerdere personen bij haar vermissing. Dit blijkt uit nieuwe onderzoeksresultaten van de politie. “Op basis van de informatie die we uit het onderzoek hebben, houden we rekening met een zogenoemd wegloopscenario. En de mogelijkheid bestaat dat Nsimire bij de vermissing wordt geholpen om uit het zicht van de autoriteiten te blijven”, liet een woordvoerder van de politie eerder aan DAGonline weten.

Het bewust schuil houden van een persoon kan strafbaar zijn. “Als je geholpen wordt bij een vermissing waar een groot opsporingsonderzoek op loopt, kunnen mensen zich aan een strafbaar feit schuldig maken.”, voegde de zegsman toe.

“Ik snap er helemaal niets van. Waar is het bewijs dat er iemand kan zijn die haar helpt?”, zegt de vader van Nsimire, Baderha Massembo. De politie zegt dat het een van de mogelijke scenario’s is waar rekening mee wordt gehouden.

Spoorloos

De 14-jarige Nsimire is sinds 27 juli niet meer thuisgekomen. Zij is die dag uit huis vertrokken met 20 euro om kleding te gaan kopen. De afspraak was dat zij om 19:00 uur thuis moest zijn, maar dit gebeurde niet. Later bleek dat zij die nacht bij een vriendin is blijven slapen. Zij heeft de woning van de vriendin op 28 juli verlaten en sindsdien ontbreekt van de tiener elk spoor. Op 29 juli heeft de familie aangifte gedaan.

AMBER Alert

Op social media vragen veel mensen zich af waarom de politie geen AMBER Alert heeft uitgedaan voor Nsimire. De politie heeft hier zelf op gereageerd.

“De politie heeft veel de vraag gekregen waarom er geen AMBER Alert is uitgegeven voor de vermissing van Nsimire. Bij een AMBER Alert heeft de politie sterke aanwijzingen dat het leven van een ontvoerd of vermist kind in gevaar is. Dat is bij de vermissing van Nsimire niet het geval. Een AMBER Alert wordt slechts één tot twee keer per jaar ingezet. Wanneer een AMBER Alert vaker wordt ingezet, ook voor vermissingen waarbij geen indicaties zijn dat het leven van de vermiste in gevaar is, verliest een AMBER Alert zijn attentiewaarde. Daarom zijn er ook strikte criteria voor de inzet van AMBER Alert“, aldus de politie in een verklaring.

Weet u waar Nsimire is? Bel dan direct met 0800-6070 of 112.