Zusje (11) van vermiste Nsimire (14) kroop heel de dag in het bed van haar zus

De 14-jarige vermiste Nsimire Massembo uit Den Haag.

De 14-jarige Nsimire Massembo uit Den Haag is vandaag drie weken vermist. De tiener vertrok op vrijdag 27 juli uit huis, met slechts 20 euro op zak en zonder paspoort en extra kleding, en is niet meer teruggekomen. DAGonline sprak met Alphonse Muambi, de woordvoerder van de familie, over de situatie van de vermiste Nsimire.

De dagen zijn enorm zwaar en duren lang voor de familie Massembo uit Den Haag. Er heerst onrust. Het gezin van vader Baderha en moeder Yvette telt vier kinderen: Benedict (11), Nsimire (14), Ayale (17) en Akonkwa (19). Akonkwa heeft het ouderlijk huis inmiddels al verlaten en van Nsimire ontbreekt nog steeds elk spoor. Benedict en Ayale hebben zomervakantie en zijn op dit moment vaak thuis. “En thuis liggen er veel herinneringen aan Nsimire”, vertelt Alphonse, die dagelijks over de vloer komt bij de familie Massembo

Benedict mist haar zus enorm. “Op een zonnige dag vroeg Yvette aan Benedict of zij geen zin had om even lekker buiten te gaan spelen met vrienden. Maar ze zei dat ze daar geen zin in had. Zij verdween vervolgens in de slaapkamer van Nsimire, kroop in haar bed en bleef daar de hele dag”, zegt de woordvoerder. Benedict vertelde achteraf dat ze graag bij Nsimire wilde zijn en zichzelf daarom opsloot in de kamer van haar zus.

Telefoon

Het politiebericht dat de telefoon van Nsimire in de dagen na haar vermissing meerdere malen actief is geweest heeft de familie hoop gegeven. “Dat helpt en vergroot de hoop”, zegt de woordvoerder. Toch kampt moeder Yvette nog steeds met slapeloze nachten. “Zij wordt vaak rond 03.30 uur wakker en roept dan waar is Nsimire! Ze gaat zich dan vervolgens bezig houden met andere dingen om afleiding te zoeken, maar kan de slaap dan niet meer vatten.

Thuissituatie

Op social media wordt gespeculeerd over een eventuele onstabiele thuissituatie bij de familie Massembo en dat Nsimire bewust is weggelopen. “Wat is bewust en wat is niet bewust voor een kind van 14? Wij willen niet in die discussie belanden. De ouders zijn daar niet mee bezig op dit moment. Er is liefde thuis en het enige wat de ouders willen is dat hun kind terug komt of dat zij zich meldt bij een instantie”, benadrukt Alphonse.

De woordvoerder voegt toe dat er met de kinderen goed gecommuniceerd wordt. “De kinderen stellen vragen en krijgen antwoord. Er wordt goed voor hen gezorgd. Het is een degelijk gezin, zoals elk ander”

Stichting

Nsimire heeft samen met haar ouders stichting ‘Back To School’ opgericht. De stichting helpt om straatkinderen in Congo naar school te laten gaan. Ondanks dat het idee van vader Baderha kwam, was het Nsimire die de kar trok met haar enthousiasme. “Nsimire was de voortrekker van de stichting. Zij steekt er veel tijd in. Nu zij er niet is proberen de ouders toch via de stichting in verbinding te blijven met Nsimire. Het gezin is een middag in het kantoor van de stichting geweest om aan Nsimire te denken“, vertelt Alphonse.

Oproepen

De politie plaatste woensdagavond een gerichte oproep aan Nsimire. Ook vriendinnen Melanie en Djayla plaatste een oproep voor de vermiste tiener. “Het doet echt heel veel pijn. Elke dag denk je aan haar, elke dag mis je haar wel in iets. Het heeft echt een impact op mijn leven”, zegt Djayla, één van de beste vriendinnen van Nsimire, in een opsporingsbericht wat bij Omroep West verscheen. Het bericht leverde vier nieuwe tips op.

Op basis van de onderzoeksgegevens tot nu toe gaat de politie ervan uit dat Nsimire zelf is weggelopen en zich, vermoedelijk met hulp van iemand anders, schuilhoudt. Dat laatste is een misdrijf: het onttrekken van een kind aan het ouderlijk gezag.

Petitie

Op social media uiten veel mensen hun onvrede. Zij vinden dat door onder andere de autoriteiten niet voldoende gedaan wordt om Nsimire op te sporen. Deze roep lijkt nu gehoord te zijn. Er is namelijk een heuse petitie in het leven geroepen om ‘alles op alles’ te zetten om de tiener te vinden.

Morgen zijn er in Den Haag er Rotterdam opnieuw flyeracties aangekondigd. Om 14:00 uur zullen er op Den Haag Centraal pamfletten worden uitgedeeld. Om 16:00 uur zal hetzelfde gedaan worden in winkelcentrum Zuidplein in Rotterdam.