Amsterdam – Paramaribo meest vertraagde vliegroute 2017

surinam airways, slm, surinaamse luchtvaartmaatschappij, airbus a340
Foto: Caribb @ Flickr

De route Amsterdam – Paramaribo is de meest vertraagde vliegroute van 2017. Dit blijkt uit cijfers van claimorganisatie EUclaim, die in handen zijn van DAGonline.

UPDATE 11-01-2018: De informatie die ons door EUclaim gegeven is, is onjuist. Het bedrijf heeft ons dit per e-mail laten weten. Wij hebben de juiste informatie alsnog ontvangen en deze kunt u hier vinden in een nieuw artikel.

Vertragingen

In totaal werd de route naar Suriname 278 keer vertraagd in 2017. Het gaat om vertragingen van meer dan drie uur. De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) had hier met 176 vertraagde vluchten het grootste aandeel in. Vluchtnummer PY 993 is dan ook het meest geclaimde vluchtnummer bij EUclaim. KLM krijgt er 102 op zijn naam met vluchtnummer KL 713.

Compensatie

Als een vlucht langer dan drie uur vertraagd (of geannuleerd) is door operationele redenen(bijvoorbeeld een technisch mankement aan het vliegtuig), dan heeft een reiziger recht op een compensatie van € 300,-. Is deze vertraging langer dan vier uur, dan kan hij een bedrag van € 600,- claimen. Dit is vastgesteld in de Europese Wetgeving voor Luchtreizigers. Slechte weersomstandigheden, stakingen en medische noodgevallen van een persoon aan boord vallen niet onder operationele redenen.

Na twee uur vertraging heeft de reiziger recht op eten en drinken, een telefoongesprek of email en een eventuele noodzakelijke overnachting.

Buiten EU-wetgeving

Vluchten van de SLM vanuit Paramaribo naar Amsterdam vallen niet onder de Europese wetgeving (vertrekkend vanuit een niet-EU-land en geen Europese maatschappij). Voor deze vluchten gelden dan ook andere wetten, regels en voorwaarden.