Nieuwe SLM Boeing land vanavond op Zanderij

slm, boeing 737-700, surinam airways
De nieuwe Boeing 737-700 van de SLM.

Vanmiddag om 14:18 uur (lokale tijd) is de nieuwe Boeing 737-700 van de SLM vertrokken vanuit de luchthaven in Miami, Florida. Het toestel zal naar verwachting rond 19:50 uur (lokale tijd) landen op Zanderij. 

De SLM least het 12,5 jaar oude toestel van de leasemaatschappij Dubai Aerospace Enterprise (DAE). Het zou gaan om een vijf-jarig contract.

Het tweemotorig vliegtuig heeft een configuratie van 8 Business class en 120 Economy class stoelen.

De Boeing is in de typische rood, geel en oranje kleuren van de Surinaamse luchtvaartmaatschappij gespoten, met op het kielvlak de rode Sabaku (reiger).

Opvallend detail is dat het nieuwe toestel de naam “District of Saramacca” krijg. In maart werd er 488 kilo drugs in een vliegtuig in Saramacca aangetroffen.

Certificering

Het vliegtuig kent op dit moment nog geen PZ-registratie, omdat de Burger Luchtvaart en Veiligheidsautoriteit van Suriname (CASAS) het toestel nog niet gecertificeerd heeft. Het is de bedoeling dat dit op korte termijn gaat gebeuren. Het toestel zal PZ-TCS als registratienummer krijgen.

Route

De nieuwe Boeing zal naar alle waarschijnlijkheid ingezet worden op de regionale route Georgetown-Miami en Aruba-Miami. Ook de route Port of Spain-Curaçao behoort tot de mogelijkheden.

Het is inmiddels geen geheim meer dat de Surinaamse luchtvaartmaatschappij graag wil uitbreiden naar Cuba en Havana. Met slechts drie toestellen en het huidige vliegrooster lijkt dit onmogelijk.

De SLM kampt al jaren met stagnatie. Deze stilstand kan grotendeels op het conto van de eigen regering worden geschreven, die de groei van het Surinaamse staatsbedrijf met politieke inmenging en beslissingen belemmeren.

Vloot

De Boeing 737-800 (OK-TSF), die de maatschappij vanaf november 2017 least, gaat naar alle waarschijnlijkheid deze maand terug naar het Tsjechische Smart Wings. De vloot van de SLM komt hiermee per mei 2018 op drie toestellen: een Airbus A340-313 (PZ-TCR), een Boeing 737-300 (PZ-TCQ) en de nieuwe Boeing 737-700 (PZ-TCS).

In het najaar van 2018 zal de Boeing 737-300 ingeleverd worden en vervangen worden door een tweede Boeing 737-700.

De Boeing 737-700 van de SLM stijgt op in Miami en zet koers richting Paramaribo.