Dominicaanse echtgenote (22) langer vast in moordzaak Nederlander

jennifer van t. en roy van tinteren
Jennifer van Tinteren-Joaquin en Roy van Tinteren op vakantie in Nederland. Foto: Roy van Tinteren/Facebook.

Een rechter op de Dominicaanse Republiek heeft gisteren het voorarrest van de 22-jarige Jennifer van Tinteren-Joaquin en twee mede-verdachte met een jaar verlengd. Het Openbaar Ministerie (OM) op het eiland heeft de zaak als complex verklaard en wil weten wat de exacte rol van de Dominicaanse vrouw is geweest bij de moord op haar man, de 55-jarige Nederlander Roy van Tinteren.

Van Tinteren, die vanaf 2015 op de Dominicaanse Republiek woonde en in 2017 trouwde met Van Tinteren-Joaquin, was op maandagavond 25 februari aan het wandelen met zijn echtgenote, toen hij door enkele mannen in een auto werd ontvoerd. Het lichaam van de Nederlander werd uren later teruggevonden in Altos de Cofresí, zo’n 28 kilometer van Puerto Plata, de woonplaats van van Tinteren. Hij had twee schotwonden in zijn hoofd. Het lichaam vertoonde geen sporen van geweld. Van Tinteren-Joaquin kon volgens de eerste berichten aan de daders ontsnappen.

In eerste instantie werd uitgegaan van een roofoverval. Maar al snel nam de zaak een andere wending, waarbij ook Van Tinteren-Joaquin als verdachte in beeld kwam. De echtgenote werd enkele dagen later, samen met Marcos Gómez Cruz (21) en Juan Alejandro Tavárez (26) opgepakt. De Dominicaanse vrouw zit vast in vrouwengevangenis Cárcel de Rafey in Santiago.

Van Tinteren-Joaquin zou Cruz de opdracht hebben gegeven om Van Tinteren voor omgerekend zo’n 3.500 euro uit de weg te laten ruimen om zijn erfenis op te kunnen strijken. Tavárez zou uiteindelijk de kogels hebben afgevuurd. Ook zouden er nog twee andere mannen betrokken zijn geweest bij de liquidatie, Rafael Guzman en Argenis Rojas. Er is nog veel onduidelijk. Onderzocht wordt nu welke rol wie heeft gespeeld in de moordzaak.

Woede

Het nieuws is op het eiland ingeslagen als een bom. Veel Dominicanen zijn razend op van Tinteren-Joaquin. Op de Facebook pagina van de vrouw zijn vele honderden reacties geplaatst bij foto’s. Ook werd de Dominicaanse gisteren bij de rechtbank door omstanders voor van alles uitgemaakt. Een van de tientallen aanwezige riep: ‘la chapiadora asesina’, wat zoiets betekent als ‘gold-diggende moordenares’.

Scheiding

Sylvie Vanbossuyt, die de advocaat van van Tinteren was tot voor zijn dood, vertelt aan DAGonline dat van Tinteren enkele maanden geleden al aangaf te willen scheiden van zijn vrouw omdat de relatie niet goed verliep. “Hij beloofde haar zo’n 17.500 euro om weg te gaan, en een jaar later nog eens 17.500 euro. Maar ze ging niet weg”, zegt Vanbossuyt, die ook het huwelijk tussen de twee voltrok.

Ongeloofwaardig

Van Tinteren-Joaquin heeft gisteren in de rechtbank tegen Vanbossuyt gezworen dat zij niets met de moord te maken heeft. Wel heeft zij toegegeven aan de raadsvrouw een buitenechtelijke relatie te hebben gehad met mede-verdachte Cruz. Volgende de Dominicaanse zou die relatie twee maanden geduurd hebben, maar Vanbossuyt betwijfelt het. “Niets klopt aan haar verhaal.”

Zoon

Van Tinteren-Joaquin heeft een zoon, Dylan. Van Tinteren is echter niet de biologische vader van het jongetje, maar had een goede relatie met hem. Dit blijkt uit foto’s op zijn Facebook pagina. Dylan verblijft op dit moment bij zijn oma (moeder van van Tinteren-Joaquin) in de hoofdstad Santo Domingo, aldus raadsvrouw.

Begrafenis

Vanbossuyt laat ook weten dat het lichaam van van Tinteren onderdeel is van het onderzoek en nog niet is vrijgegeven door de Dominicaanse autoriteiten. Naar alle waarschijnlijkheid zal het stoffelijk overschot op de Dominicaanse Republiek begraven worden. De raadvrouw zal de begrafenis coördineren en heeft een doneeractie opgezet om de uitvaart te kunnen bekostigen.

verdachten, roy van tinteren, moord, dominicaanse republiek, jennifer joaquin1
Marcos Gómez Cruz (linksboven), Juan Alejandro Tavárez (linksonder) , Jennifer van Tinteren-Joaquin (rechtsonder) en het voertuig dat is gebruikt bij de moord (rechtsboven).

RIP Roy Van Tinteren For all people that have known Roy van Tinteren, we will be getting money together for his…

Geplaatst door Sylvie Vanbossuyt op Zaterdag 2 maart 2019