Zeker 25 doden bij aanval op militaire parade in Iran

iran, parade
Soldaten zoeken dekking terwijl ze beschoten worden. Beeld: YouTube

Schutters hebben het vuur geopend op een militaire parade in de Iraanse stad Ahvaz. Iraanse media melden dat er zeker 25 mensen om het leven zijn gekomen. Meer dan 53 mensen raakten gewond.

Het drama werd deels vastgelegd op camera. Op beelden is te zien hoe soldaten op de grond liggen en dekking zoeken, terwijl burgers zichzelf rennend in veiligheid proberen te brengen.

Volgens de autoriteiten gaat het om zeker vier schutters, die allen zijn doodgeschoten tijdens de aanval. Zij waren ook gekleed in militaire uniformen en schoten naast soldaten ook op burgers.

Iran staat in het Syrische conflict aan de kant van president Assad. De Republikeinse Garde levert strijders aan het Syrische regime. Ali Khamenei, de hoogste leider van Iran, legt de schuld van de aanval bij de militaire parade bij “door de Verenigde Staten gesteunde Golfstaten”.

Zowel IS als ASMLA (een groep die behoort tot de lokale Arabische afscheidingsbeweging) hebben de bloedige aanslag opgeëist. Iraanse autoriteiten sluiten uit de IS verantwoordelijk is.